Bakan Şimşek'ten asgari ücret açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı canlı yayında asgari ücretten Türkiye'nin gri listeden çıkarılmasına, vergi paketinden alım gücüne kadar pek çok konuda değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'deki asgari ücretin düşük olmadığını öne süren Bakan Şimşek, "Asgari ücrette gelişmekte olan ülkeler arasında Polonya'dan sonra ikinci sıradayız." dedi. Şimşek, kripto varlıkların vergi kapsamına alınıp alınmayacağı sorusuna da yanıt verdi.

EKONOMİ 01.07.2024, 11:15 01.07.2024, 11:32 Hakan Öksüz
Bakan Şimşek'ten asgari ücret açıklaması

Bir televizyon kanalının canlı yayınına katılan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin gri listeden çıkarılmasına ilişkin değerlendirmeler yaptı. 

Gri listeden çıkılması

Gri listeye girmenin çok kolay olduğunu kaydeden Şimşek, "Oysa çıkmak çok zor. Son olarak Monako'yu bile gri listeye dahil ettiler. Avrupa Birliğine üye olup da gri listeden çıkamayan Bulgaristan gibi bir örnek var. Ekip çalışması ile gri listeden çıktık. Yalnızca Hazine ve Maliye Bakanlığının başarısı değil bu, bir ekip işi. Yurt dışında faaliyetler yapan vatandaşlarımız, gri listede olmanın zorluklarını bilir. Ülkemizin itibarı ve çekeceği yatırım açısından çok önemliydi gri listeden çıkmak." dedi.

"Muhalefetin iteklemesinden dolayı EYT uygulamaya alındı"

Türkiye'ye son aylarda ciddi bir kaynak girişinin gerçekleştiğini söyleyen Bakan Şimşek, "Şu an bu geliri yönetmek asıl mesele. Bunu gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Giren kaynağa karşılık olarak Türk lirası basıyoruz. Enflasyon halen daha yüksek. Enflasyonun kalıcı şekilde düşmesi ve nominal bazda istikrar tesis etmek için halen daha erken. Muhalefetin popülist söylemleri ve iteklemesinden dolayı EYT uygulamaya alındı. Bunun yıllık maliyeti 724 milyar lira. Yani milli gelirin yaklaşık yüzde 2'si." ifadelerini kullandı.

"Büyükşehirlerde kiralar ciddi şekilde artış gösterdi"

Enflasyon düşüşünün yakında vatandaşlar tarafından hissedileceğini kaydeden Şimşek, "Geçen yıl yaşanan deprem, enflasyonun tırmanmasındaki faktörlerden biriydi. Büyükşehirlerde kiralar ciddi şekilde artış gösterdi, inşaat malzemeleri pahalandı. Bu yıl buna gerek yok. Mali etkiyi düşürüyoruz. Enflasyonun kalıcı olmasını sağlayacağız. 2024'te KDV artışı yok." dedi.

Asgari ücrete temmuz zammı tartışmaları

Asgari ücrete temmuz ayında zam yapılmaması nedeniyle yaşanan tartışmalar hakkında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Temmuz ayında artıştan bahseden muhalefet, popülist söylemlere sığınıyor. Biz ise bütçe yönetiyoruz, popülist olamayız. Bu tür baskılara boyun eğmeyeceğiz. Yoktan kaynak var edemeyiz. Programımızın tek önceliği refah artışıdır. Bu da sürdürülebilir yüksek büyüme ile olacak. 2025'te çok farklı bir noktaya geleceğiz. Asgari ücrete yüzde 49 zam yapıldı. Yani büyümenin üzerinde bir rakam. Gelişmekte olan ülkelerde Polonya'dan sonraki en yüksek asgari ücret bizde." vurgusunu yaptı.

"Elbette kolay değil, geçim sorunu bir gerçek"

Geçim sorununun gerçek olduğunu ve görmezden gelinemeyeceğini de sözlerine ekleyen Şimşek, "Elbette kolay değil, geçim sorunu bir gerçek. İşletmelerimiz, yapabiliyorsa asgari ücretten yüksek ücret vermeli. Zaten asgari ücreti vergi kapsamının dışında tuttuk. Enflasyon yavaşlayacak, bundan sonra alım gücü düşmeyecek ve hatta artışa geçecek. Bir süre daha sabredilmeli." ifadelerini kullandı.

Borsada kazanç üzerinden vergi

Bir sonraki pakette kripto varlıkların vergi kapsamına alınacağını kaydeden Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Borsada kazanç üzerinden vergilendirme bir sonraki pakette olacak." dedi.

Yorumlar (0)