Bakan Özhaseki açıkladı! 884 parça mühür incelendi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Tarihi boyunca devlet disiplinini ve makam iradesini simgeleyen 884 mührü beş yıllık bir çalışmayla inceledik ve literatürdeki yerlerini belirledik" dedi.

EKONOMİ 23.06.2024, 15:18 24.06.2024, 18:32 Buse Önder
Bakan Özhaseki açıkladı! 884 parça mühür incelendi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, beş yıl süren titiz bir çalışmayla envanterinde bulunan 884 parça mührü detaylı bir şekilde inceledi ve bu mühürlerin literatürdeki yerini belirledi.

Bakan Mehmet Özhaseki, yaptığı yazılı açıklamada, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün koleksiyonunda yer alan mühürlerin Ankara Server Efendi Sergi Salonu'nda sergilenmeye başlandığını duyurdu.

Tarihin tanıkları sergileniyor

Bakan Özhaseki, mühürlerin tarih boyunca belgelere hukuki kimlik kazandırdığını, devlet disiplinini ve makam iradesini temsil ettiğini vurguladı.

Özhaseki, "Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğümüzün envanterinde bulunan, tarihin kadim tanığı mühürlerimizi beş yıl süren yoğun bir çalışmayla inceledik, literatürdeki yerlerini belirledik. Tarih boyunca devlet disiplininin ve makam iradesinin bir göstergesi olan, belgelere hukuki kimlik kazandıran 884 parça mührümüzü Ankara Server Efendi Sergi Salonu'nda sergiliyoruz" dedi.

Yıllara meydan okuyan parçalar

Bakan Özhaseki, mühürlerin her birinin özenle hazırlandığını belirterek, "Makam mühürleri, müfettişlik mühürleri, resmî mühürler ve şahsi mühürlerin hepsi yapıldığı dönemin izlerini taşıyor. Osmanlı Dönemi'nin geleneksel sanat anlayışını ve hat sanatının estetik güzelliğini yansıtan parçalar, yıllara meydan okuyarak bugünlere ulaştı" ifadelerine yer verdi.

Özhaseki, koleksiyondaki en dikkat çekici mühürlerden birini anlatarak, "Rumi 1300 tarihli bir mührümüz dört parçadan oluşuyor. O dönemde bir parçası müdürde, diğer parçaları üyelerde bulunan mühür; ancak dört kişinin bir araya gelmesiyle kullanılabilmiş. Bu mühür, belgenin güvenilirliğini en üst düzeyde sağlayan bir mühür olarak günümüze ulaşmış" dedi.

Literatürdeki yerini aldı

Bakan Özhaseki, sergide mühürlerin yanı sıra zabıt kayıt defterleri, tapu senetleri, tapu kütükleri, tahrir (kayıt) defterleri, haritalar ve el yazması bir Kur'an-ı Kerim'in de sergilendiğini belirtti.

Mühürlerin literatür çalışmasında yer alan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Arşiv Dairesi Başkanlığı Belge Muhafaza ve Restorasyon Uzmanı Merih Sucu, mühürlerin belgelere hukuki bir kimlik kazandırdığını ve devlet güvencesi altında yapıldığını belirtti.

Sucu, "Bir resmî belgenin geçerli sayılabilmesi için mutlaka mühürlü olması gerekir. Makamın iradesini gösteren mühür, belgeye hukuki bir kimlik de kazandırır. Bizim bütün işlemlerimiz, en baştan beri devlet güvencesi altında yapılmıştır" dedi.

Yorumlar (0)