LGS sınavında fen bilimleri sorusu tartışma yarattı: Eğitimciler ikiye bölündü

Pazar günü 1 milyondan fazla öğrencinin katıldığı LGS'de, "makara sistemi" sorusu eğitimciler arasında görüş ayrılığına yol açtı. Bir grup A şıkkını doğru bulurken, diğer grup C şıkkını savunuyor. Sorunun iptali konusunda ise henüz kesin bir karar verilmedi.

EĞİTİM 07.06.2024, 15:56 Buse Önder
LGS sınavında fen bilimleri sorusu tartışma yarattı: Eğitimciler ikiye bölündü

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 8. sınıf öğrencileri için düzenlenen Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılan merkezi sınava, 1 milyondan fazla öğrenci katıldı. Sınavın ardından bazı sorular, sosyal medya platformlarında tartışılmaya başlandı. Özellikle fen bilimleri testindeki 13. soru, eğitimciler arasında farklı görüşlerin ortaya çıkmasına neden oldu.

MEB tarafından yayınlanan cevap anahtarında, "makara sistemi" ile ilgili sorunun doğru cevabı C seçeneği olarak belirtilmişti. Bu seçenekte "iki ve üç" yanıtı doğru kabul edildi. Ancak, bazı eğitimciler A seçeneğinde yer alan "yalnız üç" yanıtının doğru olduğunu savundu.

‘Yetişkinler derinlemesine düşünüyor’

Fen bilimleri öğretmeni Burhan Çakır, öğrencilerden çok yetişkinlerin soruları daha derinlemesine düşündüğünü ifade ederek, "Öğretmenler genellikle A seçeneğine yöneliyor. Ancak yüzeysel düşündüğümüzde, öğrenciler daha doğru cevaplara ulaşmış görünüyor" dedi.

‘Soruda bir hata gözükmüyor’

Çakır, C seçeneğinin doğru olduğunu savunarak, "Sorunun başlangıcında ve yatay dengede olduğunu biliyoruz. Aradaki denge bozulduğunda, bu neden bozulur? Sorusunun cevabı burada gizli. A seçeneğini savunanlar, bu durumu ikinci işçi nedeniyle açıklıyorlar. Birinci ve ikinci işçi aynı anda çekim yaptığında sistem dengesi bozulmuyor. Ancak birinci işçi çekim yaptığında denge bozuluyor ve tekrar sağlanması için ikinci işçinin de ipi çekmesi gerekiyor. Birinci işçi 10 cm çektiyse, ikinci işçinin de aynı oranda çekmesi lazım. Üç hareketli makara ile az bir kuvvetle büyük bir kuvvet kaldırıyoruz. Yani soruda bir hata gözükmüyor" ifadelerini kullandı.

Sorunun iptal edilme ihtimali

Sorulara itirazlar, sınav tarihinden itibaren 5 gün içinde Milli Eğitim Bakanlığı'na yapılabiliyor. Bu süre zarfında yapılan değerlendirmeler sonucunda, eğer soru iptal edilmezse, itiraz sahipleri idari mahkemeye başvurabiliyor.

Yorumlar (0)