Yeni füzesini test etti: 4,5 tonluk savaş başlığı içeriyor

Kuzey Kore, dün gerçekleştirdiği tatbikatlar kapsamında 4,5 tonluk “süper büyük” savaş başlığı taşıma kapasitesine sahip yeni “Hwasong-11Da-4.5” taktik balistik füzesini başarıyla test ettiğini duyurdu.

DÜNYA 02.07.2024, 12:41 03.07.2024, 14:00 Buse Önder
Yeni füzesini test etti: 4,5 tonluk savaş başlığı içeriyor

Kuzey Kore, dün gerçekleştirdiği füze denemesine ilişkin detaylı bir açıklama yaptı. Resmi Kuzey Kore basınında yer alan haberlere göre, 4,5 tonluk “süper büyük” savaş başlığı taşıma kapasitesine sahip yeni “Hwasong-11Da-4.5” taktik balistik füzesi başarılı bir şekilde test edildi. Testin amacı, füzenin maksimum 500 kilometre ve minimum 90 kilometre menzil içindeki uçuş kabiliyetini ve isabet hassasiyetini teyit etmekti.

Bu deneme, ağır savaş başlığı kullanılarak gerçekleştirildi. Kuzey Kore Füze İdaresi, Temmuz ayı içinde füzenin 250 kilometrelik orta menzil performansını doğrulamak üzere bir deneme daha yapmayı planladığını duyurdu.

Pyongyang 2 balistik füze fırlattı

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığından (JCS) yapılan açıklamada, Pyongyang'ın dün yerel saatle 05.05'te Güney Hwanghae eyaletindeki Jangyon bölgesinden kuzeydoğu yönüne doğru kısa menzilli bir balistik füze fırlattığı belirtildi.

Aynı açıklamada, 05.15'te türü belirlenemeyen bir füzenin daha ateşlendiği, füzelerin sırasıyla 600 kilometre ve 120 kilometre uçtuğu bildirildi. İkinci füzenin az mesafe kat etmesi nedeniyle bu denemenin başarısızlıkla sonuçlandığı değerlendirildi.

Zamanlaması dikkat çekti

Kuzey Kore'nin son füze denemesi, ABD, Güney Kore ve Japonya'nın geçen hafta Jeju Adası’nın güneyindeki sularda gerçekleştirdiği “Freedom Edge” (Özgürlük Sınırı) adlı 3 günlük kapsamlı ortak askeri tatbikata yanıt olarak yorumlandı.

Bu deneme, bölgedeki askeri gerilimi yeniden artırırken, uluslararası toplumun dikkatini Kuzey Kore'nin füze programına ve bölgedeki güvenlik dinamiklerine çekti.

Yorumlar (0)