Ukrayna'nın AB’ye katılım süreci resmen başladı

Ukrayna, Lüksemburg'da gerçekleştirilen Hükümetlerarası Katılım Konferansı ile Avrupa Birliği’ne tam üyelik müzakerelerine bugün itibarıyla resmen başladı. Günün ilerleyen saatlerinde ise Moldova ile de müzakereler resmen başlayacak.

DÜNYA 25.06.2024, 20:00 26.06.2024, 09:17 Buse Önder
Ukrayna'nın AB’ye katılım süreci resmen başladı

Avrupa Konseyi'nin 14 Aralık 2023 tarihinde Ukrayna ile katılım müzakerelerine başlama kararının ardından, bugün Lüksemburg'da Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin dışişleri bakanları, dönem başkanı Belçika öncülüğünde Ukrayna ile resmi olarak müzakere masasına oturdu. Bu önemli görüşme, Hükümetlerarası Katılım Konferansı'na görüntülü bağlanan Ukrayna Başbakanı Denis Şmihal tarafından yapılan açılış konuşmasıyla başladı.

Ukrayna Başbakanı'ndan duygusal konuşma

Konferansın açılışında konuşan Ukrayna Başbakanı Denis Şmihal, "Ukrayna’nın Avrupa Birliği dışında güçlü bir ülke olamayacağına ve AB’nin de Ukrayna olmadan güçlü olamayacağına içtenlikle inanıyoruz. Değerli dostlar, bugün Ukrayna ve AB arasındaki ilişkilerde yeni bir bölümün başlangıcını simgeliyor. Hepinize çalışmalarınız için büyük bir minnet duygusu ile teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Şmihal, bugünün Ukrayna için tarihi bir gün olduğunu ve Ukrayna’nın AB’ye katılımının AB için de büyük bir başarı olacağını belirtti.

AB Dışişleri Bakanlarından destek mesajları

Dönem Başkanı Belçika’nın Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib, "Bu, hepimiz için tarihi bir an ve ilişkilerimizde bir kilometre taşını temsil ediyor" diyerek, AB’nin Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşı kınadığını ve Ukrayna halkının direnişini selamladığını ifade etti. Lahbib, AB’nin savaş sırasında Ukrayna’ya desteğini sürdüreceğini vurguladı.

AB Komisyonu Komşuluk ve Genişleme Komiseri Oliver Varhelyi ise Ukrayna’nın zor bir dönemden geçmesine rağmen reformlarda önemli ilerlemeler kaydettiğine dikkat çekti. Varhelyi, "Ukrayna, katılım müzakerelerine resmi olarak başlamak için gereken tüm adımları attı. Reformlar konusunda ilerlemenin daha uzun bir süre boyunca sürdürülebilir olması gerekiyor. Ukrayna’yı tüm üyelik kriterlerine tam olarak uyum sağlamak için çabalarını sürdürmeye davet ediyorum. Sunulan müzakere çerçevesi, katılım müzakereleri için sağlam bir temel ve geniş kapsamlı araçlar sunmaktadır" dedi.

Moldova ile de görüşmeler başlıyor

Ukrayna ve Moldova, 2022 yılının şubat ayında Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın başlamasından kısa süre sonra AB’ye üyelik başvurusunda bulunmuştu. AB, 2022 yılının haziran ayında Ukrayna ve Moldova’ya adaylık statüsü vermişti. Avrupalı bakanlar, Ukrayna’nın ardından TSİ 19.00’da Moldova ile müzakerelere başlayacak.

Aday ülkelerin, müzakere sürecinde 35 fasıl dahilinde malların serbest dolaşımından balıkçılığa, vergi düzenlemelerinden enerjiye, çevreden yargı ve güvenliğe birçok alanda yasalarını ve standartlarını AB’ye uyumlu hale getirmeleri gerekiyor. Ukrayna, 2030 yılına kadar AB’ye tam üye olmayı hedefliyor.

Yorumlar (0)