Türk cerrah, İran'ın yeni cumhurbaşkanı olabilir! "Başörtüsü yasağını kaldıracağım!"

İran'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu yapılıyor. Bir kalp cerrahı olan Azerbaycan Türkü 70 yaşındaki Mesud Pezeşkiyan, yarışın en popüler adayı. Kadınlara uygulanan başörtüsü yasağını kaldıracağını ve internet kısıtlamasını büyük ölçüde sona erdireceğini kaydeden Pezeşkiyan, İran'da göreve gelen ilk Türk cumhurbaşkanı olabilir.

DÜNYA 28.06.2024, 14:55 28.06.2024, 16:58 Hakan Öksüz
Türk cerrah, İran'ın yeni cumhurbaşkanı olabilir! "Başörtüsü yasağını kaldıracağım!"

Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopterinin 19 Mayıs'ta düşmesi, İran'ı yasa boğdu. Şoke eden ölümlü kazanın ardından İran'da genel seçimler 1 yıl öne çekildi. İki turluk cumhurbaşkanı seçimlerinin ilk turunda oy verme işlemleri başladı. Adaylardan birinin yüzde 50+1 oy alması halinde seçim ilk turda tamamlanacak. Bu çoğunluk sağlanamazsa 5 Temmuz'da seçimin ikinci turu yapılacak.

Seçimde kimler yarışıyor?

Azerbaycan Türkü olan reformist aday Mesud Pezeşkiyan'ın (70) yanı sıra eski Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Said Celili, eski İçişleri Bakanı Mustafa Purmuhammedi ve Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf seçimlerde yarışıyor. 

Adaylıktan çekilen isimler

İran'ı 4 yıl süreyle yönetecek yeni cumhurbaşkanını seçmek için 62 milyon seçmen sandığa gidecek. Emir Hüseyin Kadızadehaşimi ile Tahran Belediye Başkanı Ali Rıza Zakani, muhafazakar tarafın oy kaybetmemesi için yarıştan çekildi. 

Azerbaycan Türkü Mesud Pezeşkiyan, seçim dönemine damga vurdu

Bir kalp cerrahı olan Azerbaycan Türkü Mesud Pezeşkiyan, seçimin en büyük favorisi olarak görülüyor. Daha önce 5 dönem boyunca milletvekilliği yapan Pezeşkiyan, bir dönem Sağlık Bakanı oldu.

Eski reformist cumhurbaşkanları, Pezeşkiyan'ı destekliyor

Muhammed Hatemi ve Hasan Ruhani gibi eski reformist cumhurbaşkanlarının yanı sıra eski dışişleri bakanı Muhammed Cevad Zarif de Mesud Pezeşkiyan'ı açık şekilde destekliyor. Yapılan son kamuoyu araştırmalarına göre Pezeşkiyan seçimde büyük bir avantaja sahip. Pezeşkiyan, yaptırımların kaldırılması için Batılı ülkeler ile daha uyumlu çalışılması gerektiği görüşünde.

Pezeşkiyan: "Dünya ile iletişim eksikliği, ekonomimizi zayıflattı"

Vatandaşların başlıca gündem maddesinin ekonomi olduğu görüşünü yineleyen Pezeşkiyan, dünyanın geri kalanı ile İran arasında yaşanan büyük kopuşun, bunun en büyük sebeplerinden biri olduğunu söylüyor. Bu iletişim eksikliğinin giderilmesi gerektiğini sık sık vurgulayan Mesud Pezeşkiyan, ekonomiyi düzeltme sözü verdi.

O bölgelerde oyu yüksek

Türk, Kürt ve Beluçların yaşadığı bölgelerde Mesud Pezeşkiyan'ın oy oranının anketlerde bir hayli yüksek olduğu görülüyor. Oy almak için hiçbir zaman yalana başvurmadığını kaydeden Pezeşkiyan, açık sözlü oluşuyla kamuoyunun gönlünü fethetti.

"Türklüğümle gurur duyuyorum" demişti

Ülkenin Batı Azerbaycan eyaletinde dünyaya gelen Pezeşkiyan, seçim sürecinde köklerine ilişkin gelen eleştirilere, "Evet ben Türküm ve bununla gurur duyuyorum. Çocuklarım ile evde Türkçe konuşuyoruz." yanıtını vermişti.

"Kadınlara başörtüsü baskısı sona erecek"

Hükümeti sert bir dille eleştiren Pezeşkiyan, "Kadınlara başörtüsü baskısını sonlandıracağım, internet yasaklarının çoğu kalkacak. İran hükümetinde bundan sonra mezhebi ve etnik ayrımcılık göremeyeceksiniz." diyerek söz verdi.

İki oğlunu tek başına büyüttü, bir daha evlenmedi

Tebriz Tıp Bilimleri Üniversitesi'nin eski rektörü olan kalp cerrahı Pezeşkiyan, üniversitedeki çalışmalarını sürdürüyor. İran-Türkiye Dostluk Derneği mensubu da olan eski İran Sağlık Bakanı Mesud Pezeşkiyan'ın jinekolog eşi ile bir çocuğu, 1993 yılında yaşanan trafik kazasında yaşamını yitirdi. İki oğlunu tek başına büyüten ve bir daha evlenmeyen Pezeşkiyan, bu tavrıyla İran'da büyük saygı kazandı.

Yorumlar (0)