Trump suçlu bulundu! Süreç nasıl işleyecek, cezaevine girecek mi?

Eski ABD Başkanı Donald Trump, yargılandığı "sus payı" davasında kendisine yöneltilen 34 suçlamanın tamamından suçlu bulundu. Verilecek cezanın 11 Temmuz'da belirleneceği kaydedildi. Karar sonrası konuşan Trump, "Tamamen rezil bir karar, suçsuzum ben. Seçimde gerçek ortaya çıkacak." dedi. ABD Başkanı Biden, sosyal medyadan paylaşımda bulundu. Peki bundan sonra süreç nasıl işleyecek? Trump cezaevine girer mi? Trump başkanlık seçimlerine girebilecek mi? Mahkumiyet kararı halinde Trump'ın oyları nasıl etkilenecek?

DÜNYA 31.05.2024, 08:46 Hakan Öksüz
Trump suçlu bulundu! Süreç nasıl işleyecek, cezaevine girecek mi?

Bu yıl kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerine hazırlanan Cumhuriyetçi eski ABD Başkanı Donald Trump, "sus payı" davasında yargılanıyordu. Davanın 7’si erkek 12 kişiden oluşan jüri heyeti, Cumhuriyetçi lider hakkındaki kararını verdi. Trump, kendisine yöneltilen 34 suçlamanın hepsinden suçlu bulundu.

Trump: "Tamamen rezillik, asıl kararı seçimde göreceğiz"

ABD tarihinde ilk defa eski bir başkan, kendisi hakkında suçlamalardan dolayı mahkemeye çıktı ve suçlu bulundu. Jüri kararının ardından basına konuşan Donald Trump, "Tamamen rezil bir karar, suçsuzum ben. 5 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimlerinde gerçek suçlu ortaya çıkacak. Sonuna kadar gideceğiz." ifadelerini kullandı.

"Bu hakim, bu davaya bakmamalıydı"

Demokrat Joe Biden yönetimindeki ABD'nin adeta bir cehenneme döndüğünü dile getiren Trump, "Bu dava, siyasi rakiplerimiz tarafından şişirilip gündeme getirdi. ABD'nin başı gerçekten belada. Hileli bir karar. Bu hakim, bu davaya bakmamalıydı." dedi.

Trump'ın sus payı davasının hakimi Juan Merchan, Cumhuriyetçi lidere verilecek cezanın 11 Temmuz 2024'te belirleneceğini aktardı.

Biden: "Tek yol sandık"

ABD Başkanı Joe Biden, siyasi rakibi Trump hakkında verilen karar sonrası sosyal medyadan paylaşım yaptı. Biden, Trump'ı Oval Ofis dışında tutmanın tek yolunun "sandık" olduğunu belirtti.

Bundan sonra süreç nasıl işleyecek? 

Peki "sus payı" davasının sonucu neleri etkileyecek, bundan sonra süreç nasıl işleyecek? Suçlu bulunan Donald Trump'a verilecek ceza, 11 Temmuz'da netleşecek. Yargıç Juan Juan Merchan'ın Trump'a 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası verebileceği söyleniyor. Hukukçular ise Trump'ın suçlu görüldüğü maddeler E sınıfı (hafif suçlar) arasında yer alıyor. Yani New York yasalarına göre mevcut durumda Trump'a hapis cezası vermek şart değil.

Trump cezaevine girer mi?

Seçeneklerden birine göre Trump, az süreli bir hapis cezasının yanı sıra tazminat, para cezası ve şartlı tahliye gibi koşulları içeren başka cezalara çarptırılabilir. Yani cezaevine hiç girmeyebilir. Cezaevine girmesini gerektirecek bir ceza alması halinde ise Trump'ın bu kararı temyize götüreceği kaydedildi. Temyiz sürecinin aylar boyunca devam edeceği, seçimleri kazanması halinde Trump'ın başkanlık koltuğuna oturabileceği belirtildi.

Başkanlık seçimlerine girmesine engel yok

Anayasa uzmanlarının aktarımlarına göre 11 Temmuz'da mahkumiyetine dair karar verilecek Donald Trump'ın başkanlık seçimlerine girmesinin önünde herhangi bir engel yok. Hakkında mahkumiyet kararı çıksa bile Trump, 5 Kasım'daki seçimleri kazanırsa başkan olacak.

Mahkumiyet kararı halinde Trump'ın oyları nasıl etkilenecek?

Peki "sus payı" davasında suçlu bulunması ve 11 Temmuz'da hakkında verilecek olası bir mahkumiyet kararı, başkanlık yarışı seçimini nasıl etkileyecek? Reuters/Ipsos tarafından nisan ayında yapılan bir anket, suçlu bulunması durumunda Cumhuriyetçi seçmenin yüzde 25'inin Trump'a oy vermeyeceğini öngörüyor.

Ankete katılan bağımsız seçmenlerin yüzde 60'ı ise hüküm giymesi durumunda Trump'a oy vermeyecek. Trump destekçileri ise halihazırda bu davanın hileli olduğuna inanmış durumda. "Sus payı" davasının Demokratlar tarafından organize edildiğini düşünen Trump'ın tabanı, mahkumiyet kararı halinde desteklerini daha da artıracak.

Yorumlar (0)