Söyledikleri olay yaratmıştı! Eski Başkan için karar

Tayland’ın eski Başbakanı Thaksin Shinawatra, bir televizyon kanalında kraliyet hakkında yaptığı açıklamalar nedeniyle Tayland Ceza Mahkemesi tarafından suçlu bulundu.

DÜNYA 18.06.2024, 20:02 19.06.2024, 17:55 Buse Önder
Söyledikleri olay yaratmıştı! Eski Başkan için karar

Tayland Başsavcısı tarafından yürütülen soruşturmada, eski Başbakan Thaksin Shinawatra, 2015 yılında bir Güney Kore televizyonuna verdiği röportajda kraliyeti ve monarşiyi küçük düşüren ifadeler kullandığı gerekçesiyle 'lese-majeste' yasalarını ihlal ettiği hükmüne varıldı.

Başsavcılık Sözcüsü Prayuth Bejraguna, 74 yaşındaki Thaksin'in sabah saatlerinde görülen 'lese-majeste' davasında suçlu bulunduğunu açıkladı. Bejraguna, Shinawatra’nın kefaletle denetimli serbest bırakıldığını ve pasaportuna el konularak yurt dışına çıkış yasağı getirildiğini belirtti.

Thaksin Shinawatra’nın kesin cezası, mahkemenin ağustos ayında yapılacak bir sonraki duruşmada belirlenecek. Ancak siyasi uzmanlar, Shinawatra’nın hapis cezasına çarptırılmayacağını öngörüyor.

Darbeyle devrilen Shinawatra, 15 yıl sürgünde kaldı

2001-2006 yılları arasında Tayland Başbakanı olarak görev yapan Shinawatra, 2006 yılında gerçekleşen askeri darbe ile görevden uzaklaştırıldı. Yöneltilen suçlamalardan kaçarak 15 yıl boyunca sürgünde yaşamıştı. Geçtiğimiz yıl uzun bir aradan sonra ülkesine dönen Shinawatra, kendisine yöneltilen tüm suçlamaları reddederek kraliyet affına başvurmuştu.

Tayland'ın sıkı kraliyet yasaları

Dünyanın en katı kraliyet yasalarına sahip ülkelerinden biri olan Tayland'da, 2006'daki darbeden bu yana 270’den fazla kişi 'lese-majeste' yasası nedeniyle hapis cezası aldı. Tayland İnsan Hakları Avukatları, bu yasaların siyasi bir cezalandırma yöntemi olarak kullanıldığını ve siyasiler tarafından suiistimal edildiğini iddia ediyor.

Shinawatra'nın davası, Tayland'da kraliyet yasalarının uygulanışı ve bu yasaların siyasi amaçlarla kullanılıp kullanılmadığı konusunda yeniden tartışmaları alevlendirdi. Mahkemenin vereceği nihai karar, sadece Thaksin Shinawatra'nın değil, Tayland'daki hukuk sisteminin geleceği için de büyük önem taşıyor.

Yorumlar (0)