Sıcak havalar öldürüyor! Can kaybı 13 oldu

Başkent Delhi'nin 49,9 santigrat derece ile şimdiye kadar kaydedilen en yüksek sıcaklıkları görmesiyle birlikte can kaybı 13’e yükseldi.

DÜNYA 29.05.2024, 17:37 30.05.2024, 17:49 Buse Önder
Sıcak havalar öldürüyor! Can kaybı 13 oldu

Hindistan Meteoroloji Dairesi, ülkenin kuzeybatısındaki bazı bölgeler için kırmızı alarm verdi ve şiddetli bir sıcak hava dalgası uyarısı yaptı. Çarşamba günü yapılan bu uyarı, başkent Delhi'de bazı bölgelerde kaydedilen 49,9 santigrat derece ile şimdiye kadarki en yüksek sıcaklıklardan bir gün sonra geldi.

Uzmanlar insanlarda "sıcak hastalığı ve sıcak çarpması" riskinin çok yüksek olduğunu vurgulayarak özellikle savunmasız kişiler için "aşırı bakım" çağrısında bulundu.

‘Şiddetli hava dalgası’ uyarısı

Bu yaz alışılmadık derecede yüksek sıcaklıklarla mücadele eden Hindistan'da, meteoroloji idaresi sıcak hava dalgasının "şiddetli sıcak hava dalgasına" dönüştüğünü ve başkent de dahil olmak üzere birçok bölgede devam edeceğini belirtti.

Hindistan'da bir bölgenin maksimum sıcaklığı normalden 4,5 ila 6,4 santigrat derece daha yüksek olduğunda sıcak hava dalgası, maksimum sıcaklık normalden 6,5 santigrat derece veya daha fazla olduğunda ise şiddetli sıcak hava dalgası ilan ediliyor.

Su seviyesi düşmeye başladı

Delhi'nin Mungeshpur ve Narela mahallelerindeki yerel meteoroloji istasyonları, salı günü 49,9 santigrat derece sıcaklık kaydetti. Bu, şehir için tüm zamanların rekoru ve normalin 9 santigrat derece üzerinde. Delhi'nin yerel yönetimi, sıcaklık nedeniyle ana su kaynağı olan Yamuna Nehri'ndeki su seviyelerinin düştüğünü belirterek su tedarikini kısıtladı.

Hükümet, günde iki kez birkaç saat su alan mahallelerin daha fazla kısıtlamaya tabi tutulacağını açıkladı.

Ölüm sayısı 13’ yükseldi

Yerel yönetimin Su Bakanı Atishi, salı günü yaptığı açıklamada "Tüm sakinlere, bölgenizde su sorunu olsa da olmasa da suyu çok dikkatli kullanmaları konusunda çağrıda bulunuyorum," dedi.

Hindistan'ın komşusu Pakistan da dahil olmak üzere Asya'daki milyarlarca insan, bu yıl daha sıcak bir yaz yaşıyor. Bilim insanları, insan kaynaklı iklim değişikliğinin bu eğilimi daha da kötüleştirdiğini söylüyor.

Yerel basında çıkan haberlere göre, Rajasthan eyaletindeki Jaipur'da üç kişi daha sıcak çarpmasından hayatını kaybetti. Bu ölümlerle birlikte Jaipur'daki sıcak çarpmasından ölenlerin sayısı dörde, eyaletteki ölü sayısı ise en az 13'e yükseldi.

Yorumlar (0)