Seçim öncesi ilk düello gerçekleşti: Tartışma o noktada alevlendi!

İngiltere'de 4 Temmuz'da yapılması planlanan genel seçim öncesi ilk televizyon tartışmasında, Başbakan Rishi Sunak ve İşçi Partisi lideri Keir Starmer karşı karşıya geldi. Vergilendirme, Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS) ve göç gibi konularda hararetli bir mücadele yaşandı.

DÜNYA 05.06.2024, 13:37 Buse Önder
Seçim öncesi ilk düello gerçekleşti: Tartışma o noktada alevlendi!

Muhafazakâr Parti lideri Rishi Sunak ile İşçi Partisi lideri Keir Starmer arasındaki tartışma, zaman zaman şiddetlenerek ITV televizyonunda yayınlandı. Tartışmayı moderatör Julie Etchingham araya girerek zaman zaman liderlerin seslerini yükseltmemelerini istedi.

Sunak, İşçi Partisi'nin hane başına yıllık vergileri 2 bin sterlin artırmak istediğini savunurken, Starmer buna "tam bir zırva" yanıtını verdi. Her iki lider de seçmenlere kişisel geçmişlerini anlatarak ve çocukluklarının siyasi görüşlerini nasıl şekillendirdiğinden bahsederek tartışmayı sürdürdü.

Tartışma göç konusu ile alevlendi

Öncesinde yapılan kamuoyu anketleri, İşçi Partisi'nin rekor bir oy oranıyla seçimi kazanacağını gösteriyordu. Stüdyodaki katılımcıların ilk sorusu, geçim krizini nasıl çözecekleri oldu. Sunak, ekonomiyi büyüttüğünü iddia ederken, Starmer, rakibinin harcama planlarını eleştirerek halka temasını kaybettiğini belirtti.

Tartışma özellikle göç konusunda alevlendi. Sunak, Starmer'a caydırıcılık içeren bir yasa dışı göç engelleme planını sorduğunda moderatör Etchingham araya girerek seslerin yükselmemesi konusunda uyardı. Starmer, göçle ilgili olarak insan kaçakçılığı yapan çeteleri yok etme gerekliliğini vurgulayarak seyircilerden alkış aldı.

‘Randevu sürelerinde grevlerin etkisi büyük’ iddiası

Ulusal Sağlık Sistemi NHS'te randevu bekleme sürelerinin nasıl kısaltılacağı sorusu üzerine Sunak, sağlık çalışanlarının grevlerini sorumlu tutarken, bu yanıtı stüdyodaki tepki topladı. Sunak'ın sağlık sistemini fonlamak için vergi artışına karşı çıkması ise muhafazakar seyircilerden alkış aldı.

Etchingham, liderlerden zor durumdaki bir yakını için özel sağlık hizmeti kullanıp kullanmayacaklarını basitçe "evet" ya da "hayır" şeklinde yanıtlamalarını istediğinde Sunak "Evet" derken, Starmer "Hayır" diyerek özel sağlık hizmeti kullanmadığını belirtti.

YouGov tarafından yapılan anket, ilk televizyon tartışmasından sonra izleyicilerin gözünde Başbakan Rishi Sunak'ın önde olduğunu gösterdi.

Yorumlar (0)