Rusya'dan AB'ye ‘Erişim Engeli’ misillemesi

Moskova, AB'nin bazı Rus medya kuruluşlarına yönelik yasağına misilleme olarak, 81 Avrupa yayınına erişimi engellediğini duyurdu.

DÜNYA 26.06.2024, 13:40 27.06.2024, 08:33 Melina Ay
Rusya'dan AB'ye ‘Erişim Engeli’ misillemesi

Rusya, 27 AB üyesi ülkeden 25'inin kamu yayınlarını, dergilerini ve gazetelerini erişime kapattı. Bu karar, AB'nin 17 Mayıs'ta Avrupa'nın Sesi, RIA Novosti, Izvestia ve Rossiyskaya Gazeta gibi Rus yayın kuruluşlarını engellemesine "orantılı karşı önlemler" olarak açıklandı. Brüksel, bu yayınları "Rus propagandasını ve Ukrayna'ya karşı saldırı savaşını yaymakla" suçlamıştı.

Rusya'nın kara listeye aldığı medya kuruluşları arasında Politico, EU Observer, İrlanda'nın RTE, Fransa'nın Le Monde gazetesi ve Almanya'nın Der Spiegel dergisi bulunuyor. Ayrıca, İtalya'nın Rai ve La Repubblica gibi yayın organlarına da erişim kısıtlaması getirildi. İtalya Dışişleri Bakanlığı, bu kararı kınayarak, "şiddetli, yıkıcı ve yasa dışı bir savaşın etkilerini ortadan kaldırmayacağını" belirtti.

ABD, Rus hükümetinin "kendi halkının gerçeği duymasından korktuğunu" ifade etti. Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Vera Jourova, Rusya tarafından finanse edilen propaganda kuruluşlarının bağımsız medya ile aynı olmadığını vurguladı.

Moskova, Rus medya kuruluşlarına yönelik kısıtlamaların kaldırılması durumunda yasağı gözden geçireceğini belirtti. Şubat 2022'de Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısından sonra, AB, RT'nin yayın lisansını iptal etmişti. Aynı dönemde Rusya da BBC gibi birçok Batılı web sitesine erişimi "yanlış bilgi yayma" gerekçesiyle kısıtladı.

Yorumlar (0)