Putin ABD’ye öfke kustu: ‘Füze üretimine başlamalıyız’

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Güvenlik Konseyi üyeleriyle yaptığı toplantıda ABD'nin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan çekildiğini hatırlatarak, "Orta ve kısa menzilli füze üretimine başlamalıyız" ifadelerini kullandı.

DÜNYA 29.06.2024, 00:51 Buse Önder
Putin ABD’ye öfke kustu: ‘Füze üretimine başlamalıyız’

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleriyle bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda, ABD’nin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan çekilmesi ve füze sistemleri üretimi konuları ele alındı. Putin, ABD’nin çeşitli bahanelerle bu anlaşmadan çekildiğini hatırlatarak, “Birkaç yıl önce ABD, çeşitli bahanelerle bu anlaşmadan çekilerek bu türdeki füzeleri üreteceğini duyurdu” dedi.

Putin, Rusya'nın bu anlaşmadan çekildikten sonra benzer füze sistemlerini üretmeyeceğini açıkladığını belirterek, “2019’da bu füzeleri üretmeyeceğimizi, ABD bu sistemleri dünyanın belirli bir bölgesine konuşlandırıncaya kadar konuşlandırmayacağımızı duyurmuştuk. Ancak ABD, bu füze sistemlerini üretmekle kalmayıp, bunları tatbikat için Avrupa'ya, Danimarka'ya getirdi. Yakın zamanda Filipinler'de oldukları açıklandı” ifadelerini kullandı.

‘Rusya kendi savunma sistemini geliştirmeli’

Putin, ABD’nin bu adımlarına karşılık olarak Rusya'nın da kendi savunma sistemlerini geliştirmesi gerektiğini vurguladı. “Her halükarda buna tepki vermemiz ve bundan sonra bu yönde ne yapmamız gerektiğine dair kararlar almamız gerekiyor. Görünüşe göre, bu saldırı sistemlerini üretmeye başlamamız ve daha sonra fiili duruma göre güvenliğimizi sağlamak için bunları nereye konuşlandıracağımıza karar vermemiz gerekiyor” dedi.

Toplantının kapalı oturumunda Putin, konuyla ilgili olarak Rusya Savunma Bakanı Andrey Belousov ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un görüşlerini aldı.

‘Ekonomi devlet odaklı hale geldi’

Putin, Moskova’da düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmada, Rus ekonomisinin durumuna ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Son dönemde Rusya’daki şirketlerin daha "vatansever" ve "devlet odaklı" hale geldiğini belirten Putin, yeni nesil girişimcileri yaratmanın ve desteklemenin önemine vurgu yaptı. “Bu yeni nesil genç girişimcileri yaratmalı ve desteklemeliyiz. Onlardan, her ne kadar bu kelimeyi kullanmak istemesem de ‘elitler’ yaratmalıyız” dedi.

Putin, Batılı şirketlerin ülkeden ayrılması sonrası Rus şirketlerin bu boşluğu doldurduğunu ve gelişim gösterdiğini belirtti. “Girişimcilerimiz, yabancı sözde ortaklarımızın terk ettiği işletmelerin çökmesine izin vermediler. Her şeyi devralmakla kalmadık, aynı zamanda daha da gelişmeye başladık” ifadelerini kullandı.

‘Rus ekonomisi büyüdü’

Rus ekonomisinin büyüme performansına ilişkin de açıklamalarda bulunan Putin, “Geçen yıl ekonomi yüzde 3,6, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,4 civarında büyüdü. Rus ekonomisindeki büyümenin bu yılın ilk yarısında yüzde 5 civarında gerçekleşmesini bekliyoruz” dedi.

2022'de kapsamlı yaptırımlar nedeniyle yüzde 2,1 küçülen Rus ekonomisi, özellikle yüksek enerji fiyatları ve savunma sanayisindeki üretim kapasitesi artışları sayesinde 2023’te tekrar büyümeye başladı.

Yorumlar (0)