Macron'u sandığa gömdüler! Fransa'da ikinci tur öncesi aşırı sağ güçlendi

Fransa'daki genel seçimlerin ilk turunda Cumhurbaşkanı Macron'un Rönesans Partisi'nin de içinde yer aldığı ittifak ağır bir yenilgi yaşadı. Macron cephesi, oyların yüzde 20,3'ünü alarak üçüncü parti oldu. Aşırı sağcı Marine Le Pen'in Ulusal Birlik Partisi (RN) ise yüzde 33,15 oy oranı ile ilk turu zirvede tamamladı. Pazar günü yapılacak ikinci tur seçimi öncesi Fransa'da gerilim arttı. Aşırı sağcıların güç kazandığı ilk tur seçiminin ardından Fransa'daki mevcut durumu aktardık.

DÜNYA 02.07.2024, 11:10 Hakan Öksüz
Macron'u sandığa gömdüler! Fransa'da ikinci tur öncesi aşırı sağ güçlendi

Ulusal Meclisi 9 Haziran'da fesheden Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, erken seçim kararı almıştı. Ülkede gün geçtikçe Macron'a yönelik eleştiriler artarken genel seçimlerin ilk turu yapıldı. Macron'un Rönesans Partisi, seçmenlerin yüzde 20,3'ünün oyunu alarak üçüncü sırada kaldı. İlk tur seçim sonuçları, Macron önderliğindeki ittifakın gücünün azaldığını gösteriyor.

Aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi (RN) zirvede

Aşırı sağcı Marine Le Pen'in liderliğindeki Ulusal Birlik Partisi (RN), yüzde 33,15 oy alarak seçimden birinci parti olarak çıktı. Sol partilerden meydana gelen Yeni Halk Cephesi ise yüzde 28,5 oy ile ikinci sırayı aldı. Cumhurbaşkanı Macron'un Cumhuriyet için Hep Birlikte İttifakı yüzde 20,3 oy aldı. Merkez sağ partileri ise yüzde 6,6'da kaldı.

Aşırı sağcı Marine Le Pen 

Macron'dan aşırı sağa karşı büyük miting çağrısı

Fransa'da ikinci tur seçimleri 7 Temmuz Pazar günü gerçekleştirilecek. Peki ikinci tur seçimlerinde ne olacak? Merkez sağ ile sol partilerin, ikinci turda Le Pen'in aşırı sağcılarına karşı ittifaka gireceği öngörülüyor. 

Aşırı sağcı RN'ye karşı kapsamlı bir miting düzenleme çağrısında bulunan Macron'un gücü tükenmek üzere. Macron'un görev süresi 2027'de dolacak. Aşırı sağ koalisyonun parlamentoda çoğunluğu elde etmesi durumunda Macron'un istifa edip etmeyeceği tartışma konusu oldu.

Aşırı solcu Melenchon: "Le Pen'e geçit veremeyiz"

Aşırı solcu Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) lideri Jean-Luc Melenchon, seçim sonuçlarının Cumhurbaşkanı Macron için "ağır ve tartışmasız bir yenilgi" olduğu görüşünü dile getirdi. Melenchon, Le Pen'in aşırı sağcı ittifakının kazanmaması için ellerinden geleni yapacaklarını bildirdi.

Marine Le Pen: "Fransız halkı, Macron tarafını adeta yok etti"

RN Ulusal Meclis Grubu Başkanı Marine Le Pen, ilk tur sonuçlarının ardından, "Seçime yüksek katılım mutluluk verici. Son 7 yıl boyunca iktidarda olanlardan memnun olmayan Fransız halkı, yüzde 7'lik oy farkıyla bu isteğini ortaya koydu. İkinci turda hedefimiz parlamentoda mutlak çoğunluk. Fransız halkı, Macron tarafını adeta yok etti." dedi. 

Merkez ve sol partiler, ikinci turda aşırı sağa karşı birlik olabilir

İlk turda aldığı oy oranı bakımından üçüncü sırada kalan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "İkinci turda tüm demokratlar ve cumhuriyetçiler birleşmeli." dedi. RN Genel Başkanı Jordan Bardella, herkesin başbakanı olacağını söyledi. Merkez ve sol partilerin adayları, aşırı sağcı RN karşısında "oyların bölünmemesi" için hafta içinde pazarlık masasına oturabilir. Yapılacak ittifaklar, RN'nin Meclis'te çoğunluğu kazanamamasına sebebiyet verebilir.

Aşırı sağcı Jordan Bardella

Aşırı sağ ittifak, Macron'u istifaya zorlayabilir

RN'nin ikinci turda parlamentodaki mutlak çoğunluğu ele geçirmesi için en az 289 sandalye kazanması gerekiyor. Aşırı sağcı RN'nin çoğunluğu kazanması halinde Macron, mecburen Bardella'ya başbakanlık teklif edecek. Bardella, meclis çoğunluğu kartını kullanarak Macron'u istifaya zorlayabilir.

Erken cumhurbaşkanlığı seçimi gündemde

Peki RN Partisi'nin mecliste çoğunluğu sağlayamaması durumunda ne olacak? Diğer partiler, RN ile koalisyona kesinlikle girmeyeceklerini açıkladı. Bu durumda koalisyonda bir kilitlene yaşanacak. Macron'un meclisi feshetme gücü kalmadı. Marine Le Pen'e göre söz konusu durumda erken cumhurbaşkanlığı seçimi gündeme gelecek.

Yorumlar (0)