Kudüs’te çatışma çıktı: 5 kişi gözaltında

Kudüs'te zorunlu askerliğe karşı çıkan Harediler polisle çatıştı, 5 kişi gözaltına alındı.

DÜNYA 01.07.2024, 13:49 02.07.2024, 17:45 Buse Önder
Kudüs’te çatışma çıktı: 5 kişi gözaltında

İsrail'in Kudüs şehrinde, Yüksek Mahkeme'nin Ultra-Ortodoks Yahudi (Haredi) erkekler için zorunlu askerlik muafiyetini kaldırma kararına karşı çıkan protestolar şiddetleniyor.

Dün akşam saatlerinde başlayan protestolar, binlerce Haredi'nin sokaklara dökülmesiyle yoğun bir hal aldı. Protestocular, "Düşman ordusuna katılmayacağız", "Ölürüz ama askere gitmeyiz" ve "İsrail Yahudi devleti değil, Siyonist bir devlettir. Yahudiler Siyonist değildir" yazılı pankartlar taşıdı.

Bakan’ın aracına saldırdılar

Kudüs'ün merkezine doğru ilerleyen kalabalık, yol kenarlarına barikatlar kurup ateşe verdi. Bu sırada çıkan çatışmalarda, protestocular polisle karşı karşıya geldi. İsrail polisi, göstericilerin taş fırlattığını ve İsrail İnşaat ve İskan Bakanı Yitzhak Goldknopf'ın aracına saldırdığını belirtti.

 Olayları kontrol altına almak için polis, tazyikli su ve atlı birimlerle müdahale etti.

5 kişi gözaltına alındı

Yetkililer, çatışmalarda 2 kişinin polise saldırdığı, 3 kişinin ise sert cisimler fırlattığı gerekçesiyle gözaltına alındığını açıkladı.

İsrail Yüksek Mahkemesi'nin 25 Haziran'daki kararıyla birlikte, Haredi topluluğu arasında askerlik hizmetinin kendi dini inanç ve yaşam tarzlarına uygun olmadığı görüşünün hakim olduğu bildirilirken, bu kararın uzun süredir devam eden bir tartışmanın fitilini ateşledi ve ülkede siyasi ve toplumsal gerginliği artırdığı belirtildi.

Yorumlar (0)