Julian Assange ile ABD anlaştı! Tüm belgeleri yok edecek

WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange, ABD'nin Afganistan ve Irak'ta işlediği çok sayıda suçu kanıtlayan 251 bin gizli belgeyi 2010 yılında ifşa etmişti. 2019'dan bu yana İngiltere'de tutuklu halde bulunan Assange, ABD ile anlaşarak mahkemeye çıktı. Tüm belgeleri imha etmeyi kabul eden Assange, ABD'de hapis yatmayacak ve ülkesi Avustralya'ya dönecek.

DÜNYA 26.06.2024, 10:32 Hakan Öksüz
Julian Assange ile ABD anlaştı! Tüm belgeleri yok edecek

ABD'nin Afganistan ve Irak'ta işlediği suçları 28 Ekim 2010'da açığa çıkaran WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange, 251 bin gizli belgeyi dünya ile paylaşmıştı. Suçlarının açığa çıkması üzerine cadı avı başlatan Washington, Julian Assange'ın peşini bir türlü bırakmadı. Ekvador'un Londra Büyükelçiliğine Haziran 2012'de sığınan Assange, 2019'da İngiliz polisi tarafından gözaltına alındı.

5 yıl boyunca Belmarsh Hapishanesinde tutuklu haldeydi

İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan Belmarsh Hapishanesinde yatan Julian Assange, uzun yıllar boyunca devam eden kampanyaların da etkisiyle serbest bırakıldı. ABD Adalet Bakanlığı, İngiltere'deki mahkemeye bir mektup sundu. Casusluk suçunu kabul etmesi halinde Julian Assange'ın, ülkesi Avustralya'ya dönmesine izin verileceği bildirildi.

Kuzey Marina Adaları'nda mahkemeye çıktı

52 yaşındaki Wikileaks kurucusu, ABD ile anlaştı. Hapishaneden çıkarıldıktan sonra Tayland'a giden Assange, ABD'nin Kuzey Marina Adaları'na giderek mahkemeye çıktı. Casusluk suçlamalarını kabul eden Assange, ABD'de cezaevinde yatmayacak. 

Wikileaks'e sağladığı bütün belgeleri imha edecek

İngiltere'de hapis yattığı süre göz önünde bulundurulan Julian Assange, ABD ile yaptığı anlaşma gereği, kurucusu olduğu Wikileaks'e sağladığı bütün belgeleri imha edecek. İngiltere'de 5 sene boyunca tutuklu kalan Julian Assange'ın 14 yıllık kaçış macerası sona erdi.

Yorumlar (0)