İsrail’den Lübnan’a açık tehdit: ‘Taş devrine döndürürüz’

İsrail ve Lübnan arasındaki "Mavi Hat" sınırında gerginlik sürerken, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Hizbullah'la olası bir savaşta İsrail ordusunun Lübnan'ı "taş devrine döndürebilecek" güçte olduğunu ifade etti.

DÜNYA 27.06.2024, 23:42 Buse Önder
İsrail’den Lübnan’a açık tehdit: ‘Taş devrine döndürürüz’

İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberine göre, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ABD'nin başkenti Washington'da gazetecilere yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun Hizbullah ile herhangi bir savaş durumunda Lübnan'ı "taş devrine döndürme" kapasitesine sahip olduğunu belirtti. Gallant, Tel Aviv hükümetinin İsrail-Lübnan sınırındaki duruma diplomatik bir çözüm bulmayı tercih ettiğini de vurguladı.

Gazze'de ateşkes ve esir takası müzakereleri

The Washington Post'un haberine göre, Washington'da temaslarda bulunan Gallant liderliğindeki İsrail heyeti, Amerikalı muhataplarıyla Gazze'deki ateşkes ve esir takası müzakerelerinin yanı sıra İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının sona ermesinin ardından "ertesi gün" için olası senaryoları tartıştı.

Liberman'dan Netanyahu hükümetine eleştiri

İsrail'de muhalefetteki İsrail Evimiz Partisi lideri ve eski Savunma Bakanı Avigdor Liberman, Binyamin Netanyahu hükümetini sert bir şekilde eleştirdi. Liberman, "Bu hükümetin güneyde (Gazze) de kuzeyde (Lübnan) de bir karar verip kazanamadığı, İsrail halkını güvenliğe kavuşturamadığı ve vatandaşlara güvenlik duygusunu yeniden kazandıramadığı açıktır" ifadelerini kullandı.

Mavi Hat'ta artan gerginlik

Gazze Şeridi'ne 7 Ekim'den bu yana saldırılarını sürdüren İsrail, kuzey sınırında da Lübnan Hizbullahı ile çatışıyor. İsrail ile Lübnan arasında "Mavi Hat" olarak adlandırılan sınır hattında son haftalarda gerginlik tırmanıyor.

İsrail ordusu, 18 Haziran'da Lübnan'a yönelik olası bir saldırıya ilişkin "operasyonel planı" onayladığını duyurdu. İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz da 21 Haziran'da yaptığı açıklamada, Hizbullah'ın İsrail topraklarına ve vatandaşlarına yönelik saldırılarına izin verilemeyeceğini ve gerekli kararların yakında alınacağını ifade etti.

Yorumlar (0)