İsrail'de çatlak büyüyor: Hamas bir fikir olarak yok edilemez

8 aydır devam eden çatışmalarda İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ordu arasında savaşın amacı ve savaş sonrasında kurulacak düzene yönelik fikir ayrılıkları büyüyor. Netanyahu, Hamas'a karşı tam bir zafer arayışındayken, İsrail ordusu ise Hamas'ın yok edilemeyecek bir fikir olduğunu kabul etti.

DÜNYA 21.06.2024, 10:38 21.06.2024, 10:42 Şeyda Gül
İsrail'de çatlak büyüyor: Hamas bir fikir olarak yok edilemez

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları 259 gündür devam ederken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ordu arasında Hamas'ın ortadan kaldırılıp kaldırılamayacağı konusunda anlaşmazlık yaşandı. Bunu üstüne Gazze'de bir savaş sonrası planının olmayışı konusu da eklenince Netanyahu ile İsrail ordusu arasında açılan derin çatlak büyümeye başladı.

Savaşın temel hedefi

Katliamlarını sürdüren Netanyahu ve ofisi savaşın en temel amacının Hamas'ı yok etmek olduğunu sık sık ifade etse de sonrasında Gazze Şeridi'nin nasıl yönetileceği hakkında asla konuşmadılar. Ordunun ise bunun sağlanmasında ısrarcı olması aradaki ipleri iyice geriyor.

Hamas yok edilemez

Getiğimiz çarşamba günü Kanal 13'e röportaj veren İsrail Savunma Kuvvetleri sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, Hamas’ın yok edilemez olduğunu söyledi. Hamas’ın bir fikir olduğunu savunan Hagari,  yok edebileceklerini düşünenlerin yanıldığını dile getirdi. Ordunun İsrail siyasi liderliğine yönelik sivri bir mesaj olarak görülen açıklamasında ​​Hagari, yapabilecekleri şeyin Hamas'ın yerini alacak yeni bir oluşumu teşvik etmek olduğunu söyledi. Hagari, “Bu kim olacak? Buna siyasi liderliğin karar vermesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Hükümetten yanıt gecikmedi

Hagari'nin tepki çeken açıklamalarının ardından Netanyahu'nun ofisinden verilen yanıtta "Netanyahu, savaşın hedeflerinden birini Hamas'ın askeri ve siyasi anlamda yok edilmesi olarak tanımladı. Ordumuz elbette buna kararlıdır” değerlendirmesinde bulunuldu.

Ordu kimin tarafında?

İsrail Savunma Kuvvetleri’nden konuya ilişkin yapılan açıklamada ise Hagari'nin yorumlarının "açık ve net" olduğunu belirtildi. Hagari’nin arkasında duruyor gibi görünen açıklamada, diğer yandan ordunun, “Savaş kabinesi tarafından belirlenen hedeflere ulaşma konusunda kararlılığını sürdürdüğü, bunu savaş boyunca yorulmadan yaptığı ve bunu yapmaya devam edeceği” ifadelerine vurgu yapıldı.

Savunma bakanı da endişeli

Daha önce hükümetin Gazze'de siyasi bir stratejiye sahip olmamasının Hamas'ın yeniden toparlanmasına olanak sağlayacağı ifade eden İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ise bu kaygılarının devam ettiğini belirten açıklamalar yapmıştı.

Peş peşe istifalar

İsrail Başbakanı Netanyahu’yu Gazze için savaş sonrası bir plan benimsemeye ve erken seçime çağıran koalisyonun savaş kabinesi üyeleri olan Benny Gantz ve Gadi Eizenkot çağrılarından kısa bir süre sonra istifa etmişti.

İsrailliler orduya güveniyor

Pew Araştırma Merkezi tarafından yayınlanan bir araştırmaya göre, İsraill halkının hükümetlerinden çok ordularına güvendiği ortaya çıktı.

Halk Gallant'ı destekliyor

Geçen Perşembe günü yayımlanan ankete göre, İsrailliler aynı zamanda siyasi alanda Netanyahu'dan çok Gallant'a destek veriyor. İsrailli Yahudilerin yüzde 51'i Netanyahu hakkında olumlu görüşe sahipken, 74'ünün Gallant hakkında olumlu görüşe sahip olduğu belirlendi.

Yorumlar (0)