İran'ın yeni cumhurbaşkanı belli oluyor! İki detay dikkat çekti

İran yarın yeni cumhurbaşkanını seçecek. Kamuoyu yoklamasına göre yarışın ilk sırasında reformist aday Mesud Pezeşkiyan yer alıyor. Seçime saatler kala bir kişi adaylıktan çekildi. Peki İran'da seçim heyecanı var mı, oy kullanma oranı nasıl olacak? İşte detaylar…

DÜNYA 27.06.2024, 20:30 Buse Önder
İran'ın yeni cumhurbaşkanı belli oluyor! İki detay dikkat çekti

İran, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından yeni cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gitmeye hazırlanıyor. Seçimlerde aday olmak için toplam 80 kişi başvurdu ve bu adaylardan sadece 6'sının başvurusu onaylandı. Adaylardan 5'i muhafazakar, biri ise reformcu kanattan.

Yarışacak isimler arasında Said Celili, Mustafa Purhumammedi, Muhammed Bakır Kalibaf, Emir Hüseyin Kadızadehaşimi, Mesud Pezeşkiyan ve Ali Rıza Zakani bulunuyor.

Reformist aday yarışı önde götürüyor

Yapılan bir kamuoyu yoklamasına göre, reformist aday Mesud Pezeşkiyan yüzde 33,1 ile yarışı önde götürüyor. Onu yüzde 28,8 ile muhafazakar aday Said Celili ve yüzde 19,1 ile yine muhafazakar aday Muhammed Bakır Kalibaf takip ediyor.

İki aday yarıştan çekildi

Muhafazakar adaylardan Ali Rıza Zakani, muhafazakar kanat lehine yarıştan çekildiğini duyurdu. Tahran Belediye Başkanı olan Zakani, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Said Celili ve Muhammed Bakır Kalibaf'ın uzlaşarak muhafazakarların tek adayla seçimlere girmesini istediğini belirtti.

Zakani, "Yasal rekabet süresinin sonuna kadar kaldım ancak Şehid Reisi'nin yolunun devamı daha önemli. Celili ve Kalibaf'tan birlik olmalarını, devrimci güçlerin haklı taleplerini cevapsız bırakmamalarını ve üçüncü Ruhani hükümetinin oluşmasını engellemelerini talep ediyorum" dedi.

Diğer bir muhafazakar aday olan Emir Hüseyin Kadızadehaşimi de dün "muhafazakar kanatta birliği güçlendirmek için" adaylıktan çekildiğini açıkladı.

Katılım oranı merakla bekleniyor

İran'da 28 Haziran'da yapılacak cumhurbaşkanı seçimine katılım oranı büyük bir merak konusu. İranlı Öğrenciler Anket Ajansı'nın (ISPA) 9-10 Haziran'da ülke genelinde 3.906 kişiyle yaptığı anket, seçime ilişkin ipuçları veriyor. Ankete göre, seçmenlerin yüzde 44,4'ü kesinlikle oy kullanacağını, yüzde 7,3'ü ise büyük olasılıkla oy kullanacağını belirtti.

Seçime katılmayacağını söyleyenlerin oranı ise yüzde 28,7 iken, yüzde 14,9'u henüz karar vermediğini, yüzde 4,7'si ise katılma ihtimalinin düşük olduğunu ifade etti.

İranlıların seçime bakışı

Seçimlerle ilgili görüşlerini belirten ve 7 yıldır Türkiye'de ailesiyle birlikte yaşayan İran vatandaşı Ş.A., sosyal bir hayat istediğini vurguladı. Mimarlık eğitimi almış olan ve şu anda İstanbul'da bir kafe işleten Ş.A., "İnsanlar özgür olsunlar, herkes nasıl isterse giyinsin, rahat fikrini ifade etsin istiyorum" dedi.

Ş.A., kendisi ve ailesinin oy kullanmayacağını belirterek, bu seçimlerde katılımın düşük olacağını öngördüğünü söyledi. Seçime katılımın düşük olmasının iki nedeni olduğunu belirten Ş.A., halkın kendi adayını belirleyememesi ve herhangi bir değişikliğe inancının olmamasını işaret etti.

Oy kullanma oranının düşük olacağını belirten Ş.A., İran'daki kadın ve gençlerin eğer sandığa giderlerse Mesud Pezeşkiyan ve Said Celili'ye oy vereceklerini düşündüğünü söyledi.

İran'ın dört adayı

Muhammed Bakır Kalibaf - Muhafazakar Meclis Başkanı ve eski Devrim Muhafızları komutanı. En çok öne çıkan aday.

Said Celili - Dini lider Ayetullah Ali Hamaney'in ofisinde dört yıl boyunca görev yapmış, aşırı muhafazakar eski nükleer başmüzakereci.

Mustafa Purhumammedi - Muhafazakar eski içişleri ve adalet bakanı.

Mesud Pezeşkiyan - Eski sağlık bakanı ve İran parlamentosunda Tebriz'i temsil eden tek reformist aday.

Yorumlar (0)