Hamas'tan tüm dünyayı harekete geçirecek çağrı

BM'nin Filistin topraklarında işlenen suçları araştıran Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonu Başkanı Navi Pillay'ın açıklamalarının İsrail'in Gazze'de işlediği suçları doğruladığı belirtilen Hamas açıklamasında tüm dünyaya çağrıda bulunuldu.

DÜNYA 19.06.2024, 22:04 Şeyda Gül
Hamas'tan tüm dünyayı harekete geçirecek çağrı

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletler Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonu Başkanı Navi Pillay'ın açıklamaları değerlendirildi. Açıklamada, Pillay'ın ifadelerinin BM'den İsrail ordusunun Gazze Şeridi ve işgal altındaki Filistin topraklarında Filistin halkına karşı işlemeye devam ettiği soykırımı, etnik temizlik ve göçe zorlama gibi suç ve ihlallerine yönelik yeni bir teyit olduğu ifade edildi. İsrail'in suçlarını belgelemek, ihlallerini kınamak ve uluslararası adaleti sağlamak için gösterilen uluslararası çabalardan duyulan memnuniyete yer verilen açıklamada, “Kurban ile celladın bir tutulduğuna” vurgu yapıldı. Açıklamada, İsrail'in Filistin direnişine yönelik yanlışlığı kanıtlanmış asılsız suçlamalarını tekrarlamaya devam etmesi reddedildi.

İsrail’in işlediği soykırım suçunun durdurulması herkesin sorumluluğu

Uluslararası topluma BM'ye ve tüm hukuki çevrelere, İsrail'in Filistin halkına karşı işlediği suçları durdurmak için çalışma çağrısı yapıldığı belirtilen açıklamada, İsrail'in Gazze'de tüm dünyanın gözü önünde işlediği soykırım suçunun durdurulmasının herkesin sorumluluğu olmasının yanı sıra hukuki ve ahlaki bir görev olduğu ifade edildi. Hamas’tan yapılan yazılı açıklamada, uluslararası mahkemelerin savaş suçlusu İsrailli liderlerden hesap sorma çabalarının desteklenmesi çağrısında bulunuldu.

Ne olmuştu?

BM İnsan Hakları Konseyi'nin 56'ncı Oturumu kapsamında komisyonun raporuna ilişkin düzenlenen interaktif diyalog toplantısında konuşma yapan BM işgal altındaki Filistin topraklarında işlenen suçları araştıran Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonu Başkanı Navi Pillay,İsrail’şn Gazze'de on binlerce çocuğu öldürdüğünü veya sakat bıraktığını söylemişti. Pillay, binlerce Filistinli çocuğun da muhtemelen enkaz altında olduğunu ifade etmişti.

Yorumlar (0)