Gazze’ye kurulan geçici liman devre dışı kaldı

Pentagon, kötü hava koşulları nedeniyle Gazze'ye kurulan geçici limanın tekrar söküldüğünü ve yardımların Gazze halkına ulaştırılamaması nedeniyle depolama alanının dolmak üzere olduğunu açıkladı.

DÜNYA 29.06.2024, 01:45 01.07.2024, 09:32 Buse Önder
Gazze’ye kurulan geçici liman devre dışı kaldı

Pentagon Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, günlük basın toplantısında Akdeniz'deki olumsuz hava koşulları nedeniyle geçici yüzer limanın zarar görmemesi için İsrail'in Aşdod Limanı'na çekildiğini açıkladı. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), bugüne kadar Gazze'ye 4 bin 500 ton insani yardım malzemesi ulaştırdı ancak bu yardımların Gazzelilere iletilememesi depolama alanının dolma noktasına gelmesine neden oldu.

‘Öncelik yardımların Filistinlilere ulaştırılması’

Singh, yardımların ulaştırılması için Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) ve ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) ile koordinasyon içinde olduklarını belirtti. "Yardımların depolandığı alan neredeyse doldu. Bu durumda iskele yeniden kurulsa bile bir işe yaramayacak gibi görünüyor" yorumuna yanıt veren Singh, yardımların Filistinlilere ulaştırılmasının öncelik olduğunu vurguladı.

Geçici liman Gazze için umut olmaktan uzak

ABD Başkanı Joe Biden, 7 Mart'taki Birliğin Durumu konuşmasında, Gazze'ye insani yardımların ulaştırılması amacıyla bölgeye geçici bir liman gönderileceğini duyurmuştu. Pentagon, ABD istihkam birliklerinin kullandığı yüzer iskele sistemi JLOTS’u Gazze kıyılarına göndermişti. Mayıs ortasında faaliyete geçen yüzer iskele, 25 Mayıs'ta çıkan fırtına sonucu hasar gördü ve İsrail'de onarıldıktan sonra yeniden Gazze sahiline kuruldu.

Gazze kıyısındaki alan dolma noktasına gelirken, deniz yoluyla gelen yardımların ne kadarının Gazzelilere ulaştığına dair bilgi verilmedi.

Yorumlar (0)