Gazze'de sadece insani kriz yok, aynı zamanda bir sefalet girdabı var

Birleşmiş Milletler’den yapılan açıklamada, “Gazze'de sadece insani kriz yok, aynı zamanda bir sefalet girdabı var” denildi.

DÜNYA 02.07.2024, 20:40 02.07.2024, 20:46 Şeyda Gül
Gazze'de sadece insani kriz yok, aynı zamanda bir sefalet girdabı var

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi üyelerini Gazze'deki insani yardım operasyonlarına ilişkin bilgilendiren Gazze Kıdemli İnsani Yardım ve Yeniden Yapılanma Koordinatörü Sigrid Kaag, 7 Ekim'in ardından Gazze'deki sivillerin "uçuruma itildiğini" ifade etti. Gazze'de sadece insani kriz yok, aynı zamanda bir sefalet girdabı olduğunu belirten Kaag, kamu sağlık sistemi ve eğitim sisteminin imha edildiğini belirtti. Sıcaklar nedeniyle bulaşıcı hastalıklarda da artış olduğunu kaydeden Kaag, İsrail'in 6 Mayıs'ta Refah'a saldırılarının ardından 1 milyondan fazla kişinin tekrar yerinden edildiğine işaret etti. BM Koordinatörü Kaag, Gazze genelinde 1,9 milyon insanın yerinden edildiğini söyledi. Gazze'de güvenli hiçbir yer olmadığı vurgusunu yineleyen Kaag, İsrail'in Han Yunus'taki "yeni tahliye emrinden" derin endişe duyduğunu dile getirdi.

Siyasi iradenin alternatifi yok

Gazze'ye insani yardım dağıtımına ilişkin sorunların devam ettiğine dikkati çeken Kaag, siyasi iradenin alternatifi olmadığını aktardı. İsrail'in Refah saldırısı ve Refah Sınır Kapısı'nın kapatmasının ardından Gazze'ye giren ve dağıtılan yardımlarda çok ciddi düşüş olduğunun altını çizen Kaag, BM'nin İsrail'den güvenli insani yardım dağıtımını sağlaması için çözüm bulmasını istediğini ifade etti. Ciddi hastalıkları olan 21 çocuğun Gazze'den geçen hafta tahliye edildiğini anımsatan Kaag, “Çok büyük ihtiyaçlar ışığında, bu konunun öncellikli olduğunu vurgulayarak dikkat ve desteğinizi talep ediyorum” şeklinde konuştu.

İsrail ordusu 7 Ekim'den bu yana aralarında çocuk, kadın, gazeteci, sağlık çalışanı olmak üzere Gazze'de binlerce Filistinliyi alıkoydu. Alıkonanlarından bir kısmını serbest bırakırken kalanların akıbetinin ne olduğu bilinmiyor.

37 bin 925 Filistinli öldü

İsrail, Gazze Şeridi'nde saldırının başından beri en az 15 bin 694’ü çocuk, 10 bin 279'u kadın olmak üzere 37 bin 925 Filistinlinin ölümüne neden oldu. 87 bin 141 kişinin de yaralandığı saldırıların ardından halen enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildiriliyor. Halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip edilirken, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de Filistinlilere yönelik gözaltı, baskın ve saldırılarda artış yaşanıyor.

Yorumlar (0)