Gazze'de 20 binden fazla çocuk kayıp

İnsani yardım kuruluşu Save the Children, 7 Ekim'den bu yana 20 binden fazla çocuğun kaybolduğunu bildirdi. Akıbeti bilinmeyen çocukların enkaz altında, toplu mezarlarda ya da gözaltında olabileceği düşünülüyor.

DÜNYA 24.06.2024, 20:50 25.06.2024, 10:26 Buse Önder
Gazze'de 20 binden fazla çocuk kayıp

Son zamanlarda Gazze'de artan çatışmalar ve saldırılar sonucunda çocukların dramatik durumu giderek büyüyor. Save the Children Vakfı'na göre, Gazze'de geçen yılın Ekim ayından bu yana süren çatışmalarda 20.000'den fazla çocuk kayboldu.

Save the Children ekipleri, son saldırıların Refah'ta daha fazla çocuğun ailesinden ayrılmasına ve topluluklarda büyük bir baskı oluşturmasına neden olduğunu vurguladı. Gazze'deki şartların zorluğuna ek olarak en az 17.000 çocuğun ailesinden ayrıldığı, yaklaşık 4.000 çocuğun ise enkaz altında olduğu endişesi giderek büyüyor. 

Bu çocukların bazılarının toplu mezarlarda bulunabileceği tahmin ediliyor.

‘Güvenli tesislerin eksikliği durumu zorlaştırıyor’

Çocukların ailelerinden ayrılmasının yanı sıra, gözaltına alındıkları, kötü muamele gördükleri ve hatta Gazze'den zorla çıkarıldıkları tahmin ediliyor. Yardım ajansı, bu çocukların korunması için acil önlemler alınması gerektiğine dikkat çekiyor.

Save the Children'dan adını vermeyen bir çocuk koruma uzmanı, her gün Gazze'de daha fazla yalnız çocuk bulduklarını ve bu çocukları korumak için çalıştıklarını ancak güvenli tesislerin eksikliği ve devam eden çatışmaların bu çabaları zorlaştırdığını belirtti.

‘Çocukların çoğunda işkence belirtisi var’

Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda 14.000'den fazla çocuk hayatını kaybetti. Bu çocukların büyük bir kısmının kimliği belirlenemediği için, ölümlerin resmi olarak tespit edilmesinde güçlük çekiliyor.

BM uzmanları, toplu mezarlarda bulunan çocukların çoğunda işkence belirtileri olduğunu ve bazılarının canlı canlı gömülmüş olabileceğini belirtiyor. Ayrıca, Batı Şeria'da gözaltına alınan yaklaşık 250 Filistinli çocuğun akıbeti de belirsizliğini koruyor.

Yorumlar (0)