Fransa'da seçimin ilk turu bitti! Aşırı sağ zirveye yerleşti

Fransa'da erken genel seçimin ilk turunda sandık çıkış anketlerine göre oylarını artıran aşırı sağ yüzde 34 ile yarışı önde götürüyor.

DÜNYA 30.06.2024, 22:36 01.07.2024, 18:02 Buse Önder
Fransa'da seçimin ilk turu bitti! Aşırı sağ zirveye yerleşti

Bugün, Fransa'da düzenlenen erken genel seçimlerin ilk turu tamamlandı. Yerel saatle 08.00'de başlayan oy verme işlemi, Fransa ana karasında 18.00'de, başkent Paris, Marsilya ve Nice gibi büyük şehirlerde ise 20.00'de sona erdi. Sandık çıkış anketlerine göre, aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisi oyların yüzde 34'ünü alarak yarışı önde götürüyor.

Macron üçüncü sırada

Sol ve çevreci partilerin oluşturduğu Yeni Halk Cephesi İttifakı yüzde 28 oy alarak ikinci sıraya yerleşti. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un "Cumhuriyet İçin Hep Birlikte" ittifakı ise yüzde 20 civarında oyla üçüncü sırada bulunuyor.

Merkez sağcı Cumhuriyetçiler (LR) partisi ve müttefikleri ise yüzde 10 civarında oy aldı. Seçime katılım oranı yüzde 67,5 olarak kaydedildi.

İkinci tur 7 Temmuz’da

Fransa'da 577 milletvekilinin belirleneceği seçimlerin ikinci turu 7 Temmuz'da yapılacak. İlk tur sonuçlarının saatler içinde açıklanması beklenirken, resmi sonuçların İçişleri Bakanlığı tarafından 1 Temmuz’da duyurulacağı bildirildi.

İlk milletvekili Fransız Polinezyası’ndan seçildi

Fransız Polinezyası'nda yapılan seçimlerde, kesin olmayan sonuçlara göre, bağımsızlık karşıtı merkez sağcı Moerani Frebault, oyların yüzde 54'ünü alarak seçimin ilk turunda milletvekili seçildi. Frebault, Fransa’nın ana kara toprakları ve kolonileri arasındaki saat farkı nedeniyle, ilk turda seçilen ilk milletvekili oldu.

Fransa erken seçim kararı vermişti

Fransa'da aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisinin son yıllarda oylarını artırarak yükselmesi, ülkeyi erken seçime götürdü. 9 Haziran'da yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde yüzde 31,4 ile açık farkla birinci olan RN'nin başarısı üzerine, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, meclisi feshederek erken seçim kararı aldı.

İlk tur seçimleri 30 Haziran, ikinci tur ise 7 Temmuz olarak belirlendi.,

Aşırı sağın yükselmesi protesto edildi

Aşırı sağın yükselişi, Fransa genelinde protestolara neden oldu. Birçok kentte gösteriler düzenlendi ve merkez partilerden birçok isim aşırı sağa karşı işbirliği çağrısında bulundu. Sol yelpazedeki Sosyalist Parti (PS), Boyun Eğmeyen Fransa (LFI), Yeşiller (EELV) ve Fransa Komünist Partisi (PCF) bir araya gelerek Yeni Halk Cephesi İttifakı adı altında seçime girme kararı aldı.

Aşırı sağcı RN ise merkez sağdaki Cumhuriyetçiler (LR) Partisi'nin lideri Eric Ciotti ve bazı LR üyeleriyle ittifak yaparken, iktidar partisi Rönesans ile ortakları MoDem ve Ufuklar Partisi de "Cumhuriyet İçin Hep Birlikte" ittifakını kurdu.

Macron'un tutumu

Görev süresi Nisan 2027'de dolacak olan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, aşırı sağcı RN partisinin Mecliste çoğunluk sağlaması halinde bile istifa etmeyeceğini açıkladı. Macron, bu durumu demokratik süreçlerin doğal bir sonucu olarak değerlendirdiğini belirtti.

Yorumlar (0)