Dağıstan'daki terör eylemi sonrası Rus dövüşçü Khabib hedef tahtasında!

Rusya'ya bağlı Dağıstan'da pazar günü yaşanan terör saldırısında 15'i polis 19 kişi hayatını kaybetti. 6 saldırganın öldürüldüğü olayın failleri, iktidar partisi Birlik Rusya'ya mensup Muhammed Omarov'un oğulları ve yeğenleri çıktı. Teröristlerden birinin, eski MMA dövüşçüsü Khabib Nurmagomedov'un antrenman ekibinin üyelerinden Gadzhimurad Kagirov olduğu öne sürüldü. İddialar sonrası Khabib ile İrlandalı dövüşçü Conor McGregor'dan açıklama geldi.

DÜNYA 25.06.2024, 11:44 Hakan Öksüz
Dağıstan'daki terör eylemi sonrası Rus dövüşçü Khabib hedef tahtasında!

Rus kamuoyu, pazar akşamı Dağıstan Özerk Cumhuriyeti'nde gerçekleşen terör saldırılarının şokunu yaşıyor. Zırhlı araçların sokaklara indiği gecenin sessizliğini, otomatik silahlar bozdu. Saldırganlar ile yapılan müzakereler sonuçsuz kaldı. Altı saat devam eden çatışmada 15 polis ve 4 sivil hayatını kaybetti. Güvenlik güçleri, 6 saldırganı öldürdü.

Dağıstan genelinde OHAL ilan edildi

Dağıstan'ın başkenti Mahaçkale ve Derbent kentinde pazar günü akşam saatlerinde dehşet yaşandı. Silahlı şahısların sokaklara indiği ve polis merkezi, sinagog ile kiliseye saldırdığı gecenin ardından Dağıstan genelinde OHAL ilan edildi. Rusya Soruşturma Komitesi, teröristlerin iki grup halinde saldırıyı düzenlediğini bildirdi.

Teröristler, iktidar partisi üyesi Omarov'un oğulları ve yeğeni çıktı!

Dağıstan yönetiminde önemli bir güce sahip olan iktidar partisi Birlik Rusya'ya mensup Muhammed Omarov'un Adil Omarov ve Osman Omarov adlı oğulları, saldırının sonucunda ölü olarak ele geçirilen teröristler arasındaydı. Muhammed Omarov’un yeğeni olan Adaletli Rusya Partisi'ne mensup Ali Zakarigayev, terör saldırısını organize edenler arasındaydı.

Saldırının sebebi, Sergey Melikov ile Omarov klanı arasındaki güç mücadelesi mi?

Rusya'ya bağlı Dağıstan'da yaşanan terör saldırılarının ardından eylemin yapılma amacı kamuoyunda tartışılmaya başlandı. Saldırının, Dağıstan yönetiminin iç hesaplaşmasının sonucu olabileceği öne sürüldü. 

Dağıstan'ı yöneten Sergey Melikov'un, Omarov klanını yüksek gelirli işlerden uzak tuttuğu, saldırının arka planında bu güç paylaşımının yattığı iddia edildi. Vahhabi ekolü etkisindeki Dağıstan'da taraftar toplamak isteyen Omarov klanının, kilise ve sinagoglara saldırarak bunu gerçekleştirmeye çalıştığı kaydedildi.

Teröristlerden biri, Rus dövüşçü Khabib'in spor ekibinden miydi?

Saldırı sonrası eski MMA dövüşçüsü Khabib Nurmagomedov, sosyal medyada gündeme oturdu. Terörist Gadzhimurad Kagirov'un, Dağıstanlı eski şampiyon dövüşçünün babası Abdulmanap Nurmagomedov'un kurduğu "Eagles MMA" kulübünün üyesi olduğu öne sürüldü. Khabib ise saldırganın kendi spor ekibinin parçası olmadığını belirtti.

Gadzhimurad Kagirov

Khabib: "Bunu gerçekten kınamaya gerek var mı?"

Saldırıyı lanetleyen Khabib Nurmagomedov, olayla ilgili yaptığı açıklamada, "Bir kiliseye girip sırf farklı bir dine mensup olduğu için birini öldürmek. Bunu gerçekten kınamaya gerek var mı? Bunun vahşice ve insanlık dışı bir eylem olduğu zaten çok açık değil mi? Evimden beş dakika uzakta insanlar öldürülüyordu. Bu nasıl normal olabilir? Çocuklarım orada yaşıyor, annem orada yaşıyor, ailem orada yaşıyor, ağabeyim, akrabalarım buraya beş dakika uzaklıkta." ifadelerini kullandı.

Conor McGregor'dan paylaşım geldi

İddiaların sosyal medyada patlak vermesi üzerine İrlandalı MMA dövüşçüsü Conor McGregor'dan bir paylaşım geldi. 6 Ekim 2018'de yapılan MMA maçında Khabib'e yenilen Conor McGregor, sosyal medya platformu X üzerinden #Conorwasright (Conor haklıydı) etiketini paylaştı.

Yorumlar (0)