Çin, Tayvan'ı "içten" fethetmeye çalışıyor!

Çin, Tayvanlı yatırımcıların ilgisini çekecek yeni adımlar atıyor; ancak Tayvan hükümeti, bunun bir 'tuzak' olduğu düşüncesinde.

DÜNYA 04.11.2019, 14:52 04.11.2019, 15:44
Çin, Tayvan'ı "içten" fethetmeye çalışıyor!

Çin, yabancı yatırımcıların ilgisini çekecek adımlar atmaya devam ediyor. Bu yabancı yatırımcıların arasında 1949'dan beri devam eden çekişmeye rağmen Tayvanlı şirketleri de hedef alan Çin, Tayvanlı iş insanlarının Çin'e girişini kolaylaştırmayı planlıyor.

5G'den bankaclığa bir sürü imkan sağlanacak

Çin'in Tayvanlı iş insanlarını ülkeye çekme adımları arasında yeni 5G teknolojisine yatırım yapma ve projelere katılma imkanından sivil havacılığa kadar birçok alanda Tayvan'a fırsat tanınacak. Çin'in Tayvan İlişkileri Ofisi'nden yapılan açıklamada, Tayvan şirketlerine bankalararası pazarda ana para artırımı için tahvil verme imkanının da sağlanacağı belirtiyor.

Tayvanlı iş insanlarına sağlanacak başka bir imkan ise Tayvanlıların Çin'de yaşama ve çalışmalarına uygulanan katı kısıtlamaların gevşetilmesi olarak gösteriliyor. Çin, iki ülke dışında yaşayan Tayvanlılara Çin elçiliklerine gidip yardım talep etme gibi olanaklar da sunacak.

Tayvan, "birleşme propogandasından" korkuyor

Çin'in sağlamayı planladığı tüm bu imkanlar, Tayvan hükümeti tarafında büyük şüphe uyandırdı. Tayvan'ın Ana Kara İlişkileri Konseyi, Çin'in "yeniden birleşme propagandası yapma, Tayvan'ı ayartma, ve Tayvan'ı içeriden ikiye bölme" hedefleri olduğunu, Tayvan'ın seçimlerine müdahale etme çabasında bulunduğunu söyleyerek vatandaşlarına, Çin'le iş yapmamaları çağrısında bulunuyor.

Konsey, Çin'e gidecek Tayvanlıların, Çin'deki sistemin farklılıklarına dikkat etmeleri gerektiğini de ekliyor.

Çin, niyetinin 'dürüst' olduğunu iddia ediyor

Çin ise Tayvan vatandaşlarına gerçekten yardım etme niyetlerinin olduğunu, Tayvanlılara ve Çin'deki şirketlerine "hayatı kolaylaştırmak istediklerini" söyledi.

Çin ve Tayvan arasındaki ilişkilerin 1980lerde yumuşamasıyla birlikte Tayvan şirketleri, "ana kara" olarak görülen Çin'e akın etmişti. Çin, daha düşük maliyetleriyle ve ortak bir dil ve kültür sunmasıyla, Tayvanlı iş insanları için oldukça cazip bir iş merkezi olarak görülüyor.

Tayvan, Çin'e karşı direniyor

Çin'in en son planlarından sonra ise Tayvan, Çin'i "Tayvan'ın kaynaklarını tüketme ve ülkede Çin yanlısı partileri güçlendirme" niyetiyle suçluyor. Çin, Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen'i, Tayvan'ın son müttefikleri olan Solomon Adaları ve Kiribati'yi de kendi yanına çekip diplomatik yalnızlığa sürükleyerek baskı altına almaya çalışıyor. Tayvan Devlet Başkanı Tsai ise Çin yönetimi tarafından sindirilmeyeceğini, Tayvan'ın güvenliğini ve demokratik yaşam tarzını koruyacağını söylüyor.

Yorumlar (0)