Bolivya’da darbe girişimi: ‘Seferberlik çağrısında bulunuyoruz'

Bolivya'da ordu güçleri, başkent La Paz'da hükümet binası önünde toplandı. Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce, ordu güçlerine çekilme çağrısı yaptı.

DÜNYA 27.06.2024, 00:11 27.06.2024, 01:38 Buse Önder
Bolivya’da darbe girişimi: ‘Seferberlik çağrısında bulunuyoruz'

Bolivya'nın yönetimsel başkenti La Paz'da, ordu güçleri hükümet binası önünde toplandı. Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce, orduya geri çekilme çağrısı yaptı. Bu gelişmenin ardından, eski Devlet Başkanı Evo Morales, "General Zuniga tarafından hazırlanan darbeye karşı demokrasiyi savunmak için Ulusal Seferberlik çağrısında bulunuyoruz" dedi.

Yerel basında çıkan haberlere göre, tanklar ve kapüşonlu askerler Plaza Murillo Meydanı'ndaki sivilleri tahliye etti ve bölgeyi kordon altına aldı. Haberlerde, Bolivya ordusunun üst düzey komutanlarının hükümeti devirmekle tehdit ettiği öne sürüldü.

Morales'ten sosyal medya üzerinden çağrı

Sosyal medyada paylaşılan bilgilere göre, askeri birlikler Genelkurmay Başkanlığı çevresinde konuşlanmış durumda. Eski Devlet Başkanı Evo Morales, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, silahlı kuvvetlerin "darbe" yapmaya çalıştığını belirtti.

Morales, "Darbe yaklaşıyor. Genelkurmay Başkanlığındaki komutanlar, 15.00'te acil toplantı çağrısında bulundu. Kent ve kırsal kesimdeki tüm halkımıza demokrasiyi savunmaları için ulusal seferberlik çağrısında bulunuyoruz. Süresiz genel grev ilan ediyoruz. Silahlı kuvvetlerin, demokrasiyi ihlal etmesine ve halkı sindirmesine izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

AB'den destek mesajı

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, X hesabından Bolivya'daki askeri hareketliliğe ilişkin bir paylaşım yaptı. Borrell, "AB, Bolivya'daki anayasal düzeni bozmaya ve demokratik yollarla seçilmiş hükümeti devirmeye yönelik her türlü girişimi kınıyor" diyerek Bolivya hükümeti ve halkıyla dayanışma içinde olduklarını belirtti.

Bakanlıktan açıklama: ‘Derin üzüntü duyuyoruz’

Dışişleri Bakanlığı, Bolivya'da hükümete karşı yapılan "darbe girişimi" haberleri üzerine derin endişe duyduklarını açıkladı. Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Seçimle göreve gelmiş olan Bolivya Hükümeti'ne karşı bir darbe girişimi gerçekleşmekte olduğu yönündeki haberlerden büyük endişe duyuyoruz" ifadelerine yer verildi.

Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce, ülkede bazı askeri birliklerin usulsüz şekilde harekete geçirildiğini vurgulayarak, ordudan demokrasiye saygı göstermesini istemişti.

Yorumlar (0)