BM raportörlerinden Sudan'a çağrı! 'Son verilmeli'

Birleşmiş Milletler (BM) raportörleri, iç savaşın yaşandığı Sudan'da açlığın bir silah olarak kullanılmasına son verilmesi çağrısında bulundu.

DÜNYA 26.06.2024, 20:03 27.06.2024, 17:13 Buse Önder
BM raportörlerinden Sudan'a çağrı! 'Son verilmeli'

Birleşmiş Milletler (BM) raportörleri, Nisan 2023'ten bu yana Sudan'da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında devam eden savaşa ilişkin ortak bir yazılı açıklama yaptı. Bu açıklamada, savaşın neden olduğu insani krizin boyutları ve çatışmaların devam etmesinin yarattığı ciddi tehlikeler vurgulandı.

BM raportörlerinin açıklamasına göre, Sudan'da yaşayan ve komşu ülkelere kaçan 25 milyon kişi açlık tehlikesiyle karşı karşıya. Çatışmalar nedeniyle insani yardımların engellendiği belirtilen açıklamada, gelecek aylarda ciddi bir kıtlık yaşanabileceği uyarısı yapıldı.

‘Açlık bir silah olarak kullanılıyor’

Açıklamada, "Ordu ve HDK, gıdayı silah olarak kullanıyor ve sivilleri aç bırakıyor" ifadesine yer verildi. BM raportörleri, Sudan'da açlığın bir silah olarak kullanılmasına son verilmesi çağrısında bulundu. Sudan'daki açlık ve yerinden edilmelerin benzeri görülmemiş boyutlara ulaştığına dikkat çekilerek, tarafların insani yardımları engellemeyi, yağmalamayı ve istismarı bırakması gerektiği belirtildi.

İnsani yardım çalışanları hedefte

Sudan'da insani yardım çalışanlarının kasıtlı olarak hedef alınmasının yardım operasyonlarını engellediği vurgulanan açıklamada, "Bu çatışmada her iki tarafa da mali ve askeri destek sağlayan yabancı ülkeler, açlığın, insanlığa karşı suçların ve savaş suçlarının suç ortağıdır" ifadesi kullanıldı.

10 milyondan fazla kişi yerinden edildi

Sudan'da, 30 yıl süren Ömer el Beşir iktidarının halk ayaklanmasıyla devrilmesinin ardından, sivillerin katılımıyla oluşturulan hükümete karşı ortak darbe yapan ordu ve HDK arasındaki güç mücadelesi bir yılı aşkın süredir devam ediyor.

BM raportörleri, Sudan'daki çatışmanın bir an önce sona erdirilmesi ve insani yardımların serbestçe ulaşabilmesi için uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırdı. Açıklamada, savaşın devam etmesi halinde insani krizin daha da derinleşeceği ve milyonlarca insanın hayatının tehlikede olduğu vurgulandı.

Sudan’da son durum

BM'ye göre, dünyanın en büyük yerinden edilme ve açlık krizinin yaşandığı Sudan'daki çatışmalar sonucu 16 binden fazla kişi hayatını kaybetti, 10 milyondan fazla kişi yerinden edildi ve 25 milyondan fazla kişi insani yardıma muhtaç durumda bulunuyor.

Yorumlar (0)