Avrupa Konseyi'nin yeni genel sekreteri belli oldu

Avrupa Konseyi Genel Sekreterliğine eski İsviçre Konfederasyonu Başkanı Alain Berset seçildi.

DÜNYA 25.06.2024, 21:37 26.06.2024, 17:41 Buse Önder
Avrupa Konseyi'nin yeni genel sekreteri belli oldu

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin (AKPM) X hesabından yapılan açıklamaya göre, Konseyin genel sekreterlik görevini gelecek 5 yıl boyunca Alain Berset üstlenecek. Fransa'nın Strazburg kentinde bulunan Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nin 306 üyesi arasında yapılan iki turlu gizli oylamanın ardından seçilen Berset, önemli bir sorumluluğu devralıyor.

Rakiplerini geride bıraktı

Berset, genel sekreterlik seçimini kazanırken eski Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Üyesi Didier Reynders ve eski Estonya Kültür Bakanı Indrek Saar gibi güçlü rakiplerini geride bıraktı. Mevcut genel sekreter Marija Pejcinovic Buric ise ikinci dönem için aday olmadı. Berset'nin eylül ayında göreve başlaması bekleniyor.

Alain Berset kimdir?

Alain Berset, 2012-2023 yılları arasında İsviçre'de İçişleri Bakanı olarak görev yaptı. Ayrıca, 2018 ve 2023 yıllarında İsviçre Konfederasyonu Başkanı olarak önemli roller üstlendi. Bu deneyimleri, Berset'nin Avrupa Konseyi'ndeki yeni görevinde de etkin bir liderlik sergilemesine katkı sağlayacak.

Avrupa Konseyi'nin rolü ve amaçları

Genellikle AB Konseyi ile karıştırılan Avrupa Konseyi, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 47 üye ülkeden oluşuyor. Konsey, insan hakları, hukukun üstünlüğü, çoğulcu demokrasinin korunması ile ırkçılık ve yabancı düşmanlığıyla mücadele gibi önemli amaçlara hizmet ediyor.

Yorumlar (0)