AİHM'den Rusya için Kırım kararı: ‘Hak ihlal ediyor’

Merkezi Fransa'nın Strazburg kentinde bulunan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Rusya'nın Kırım'da çok sayıda temel hakkı ihlal ettiğine karar verdi.

DÜNYA 25.06.2024, 23:35 26.06.2024, 11:15 Buse Önder
AİHM'den Rusya için Kırım kararı: ‘Hak ihlal ediyor’

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi, Ukrayna'nın başvurusuyla ilgili olarak Kırım'da Rusya'nın gerçekleştirdiği ihlallere ilişkin kararını açıkladı. Kararda, Rusya'nın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde (AİHS) yer alan yaşama hakkı, ifade özgürlüğü ve din özgürlüğü de dahil olmak üzere bir dizi temel hakkı ihlal ettiği hükme bağlandı.

Büyük Daire, Rusya'nın Ukraynalı askerlere, Ukrayna kökenli kişilere ve Kırım'daki Tatar Türklerine ve gazetecilere kötü muamele ettiğini belirledi. Mahkeme, Rusya'nın AİHS'nin işkence yasağını kapsayan 3. maddesini ihlal ettiğine karar verdi. Ayrıca, bölgede yaşama hakkına ilişkin 2. maddeyi ve Tatar Türklerine yönelik tutum nedeniyle ayrımcılığı yasaklayan 14. maddeyi ihlal ettiği tespit edildi.

Dini liderlere yönelik baskılar

Mahkeme, Rusya'nın Kırım'da özellikle imamlar ve Ukraynalı Ortodoks rahipler üzerinde baskı uyguladığını ve zorbalık ettiğini belirtti. Rus hükümetinin, en kısa sürede Kırım'a gönderilen mahkumların güvenli şekilde Rusya'daki hapishanelere sevk edilmesini talep etti.

Ayrıca, Rus makamlarının özellikle Tatar Türklerinin evlerinde yaptıkları aramalarla AİHS'nin 8. maddesini, yani insanların konutlarına saygı gösterilmesi gerektiğini ihlal ettiği hükme bağlandı.

Ukrayna'nın başvurusu ve AİHM'in kararı

Ukrayna, 2014 yılında Kırım'ın ilhakından bu yana Rusya'nın bölgede AİHS'yi ihlal ettiğini ve Kırım'da, Ukrayna'nın bazı bölgelerinde ve Rusya'da Ukraynalıların siyasi görüşleri ve Ukrayna’yı destekleyen eylemleri nedeniyle sistematik olarak zulüm gördüğünü gerekçe göstererek, 2014 ve 2018 yıllarında AİHM'e başvuruda bulunmuştu.

Yorumlar (0)