ABD’de yapay eti yasaklayan ilk eyalet belli oldu

ABD’de laboratuvar ortamında imal edilen yapay etin üretimini, satışını ve dağıtımını yasaklayan ilk eyalet Florida oldu. Eyalette yasa bugün itibarıyla yürürlüğe girdi.

DÜNYA 01.07.2024, 20:07 02.07.2024, 17:41 Şeyda Gül
ABD’de yapay eti yasaklayan ilk eyalet belli oldu

Dünya Ekonomik Forumu’nun alternatif protein kaynağı olarak teşvik ettiği ve ABD Tarım Bakanlığı’nın da geçen yıl Haziran ayında ülkede satışına onay verilen laboratuvar üretimi etin satışına yasak getirilen ilk eyalet belli oldu. Florida Valisi Ron DeSantis, yapay eti “sahte et” olarak tanımladı. Geçtiğimiz mayıs ayında imzalanan yasayı ihlal edenler, 500 dolar para cezası veya 60 güne kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalacak. Petri kaplarında protein üretiminin Davos’taki dünya elitlerinin projesi olduğunu ve hayvancılığı bitirmeyi amaçladığını savunan DeSantis, eyalette yıllık 900 milyon dolar kaynak oluşturan büyükbaş hayvancılığı korumak istediklerini dile getirmişti. 

Yasak başlamadan önce ‘yapay et tatma partisi’ yapıldı

Florida’daki yapay et yasağının başlamasına günler kaldı. Süreci fırsat bilen California merkezli bir üretici firma, 27 Haziran Perşembe günü Florida’nın Wynwood semtindeki bir çatı katında, laboratuvar üretimi etlerin tadımının gerçekleştirildiği bir parti organize etti. Firma temsilcileri, yapay et üretiminin çiftçileri tehdit ettiği ve sağlık riski oluşturduğu iddialarını reddetti. Temsilciler, Florida eyaletinin ilgili yasa konusunda kendilerinin görüşüne başvurmadığını dile getirdi. 

Alabama’da da yasaklanıyor

Benzer bir yasa tasarısının kabul edildiği Alabama'da ise yapay et yasağı, 1 Ekim itibarıyla yürürlüğe girecek ve düzenlemeye uymayanlar 500 dolar para cezası veya üç aya kadar hapis ile karşılaşabilecek.

Yorumlar (0)