ABD Yüksek Mahkemesi'nden son dakika Trump kararı

ABD Yüksek Mahkemesi’nden alınan kararla, hakkındaki 6 Ocak Kongre baskınındaki rolü ve 2020 Başkanlık seçimlerine müdahale iddiaları için eski Başkan Donald Trump'ın "bazı konularda dokunulmazlığı" bulunduğuna hükmedildi.

DÜNYA 01.07.2024, 18:59 01.07.2024, 18:59 Şeyda Gül
ABD Yüksek Mahkemesi'nden son dakika Trump kararı

Eski Başkan Donald Trump'ın mahkemeye yaptığı, hakkındaki iddialara karşı "Başkanlık dokunulmazlığı" olduğu yönündeki başvurusunu değerlendiren ABD Yüksek Mahkemesi yargıçları, 3'e karşı 6 oyla, eski Başkan'ın resmi eylemleri nedeniyle kovuşturmaya karşı dokunulmazlık hakkına sahip olduğuna ancak bu dokunulmazlığın, özel davranışları için geçerli olmadığına karar verdi. Yüksek Mahkeme Başkanı yargıç John Robert, güçlerin ayrı olduğu anayasal yapı altında, başkanlık yetkisinin niteliğinin, eski bir başkanın görev süresi boyunca resmi eylemlerinden dolayı cezai kovuşturmaya karşı kısmi dokunulmazlığa sahip olmasını gerektirdiği sonucuna vardıklarının bilgisine yer verdi.

Karar Bölge Mahkemesi'ne gönderilecek

ABD Başkanı'nın kanunların üstünde olmadığını belirten Robert, başkanın resmi olmayan eylemleri nedeniyle dokunulmazlığı olmadığını söyledi. Yaptığı her şeyin resmi olmadığını dile getiren Robert, başkanın kanunların üstünde olmadığının altını çizdi. Kararı alt bölge federal mahkemesine göndereceklerini belirten Robert, “Buna göre, Trump'ın bu alandaki davranışının resmi mi yoksa gayriresmi mi olarak nitelendirilip nitelendirilmeyeceğini ilk etapta belirlemesi için Bölge Mahkemesi'ne gönderiyoruz” ifadelerini kullandı.

Trump, Yüksek Mahkeme'ye başvurmuştu

Trump, hakkında 6 Ocak Kongre baskınındaki rolü ve 2020 Başkanlık seçimlerine müdahale suçlamalarıyla hakkında dava açılmıştı. Trump, görevdeyken işlediği eylemlerin "Başkanlık dokunulmazlığı" kapsamına girdiğini savunarak davanın iptali için Yüksek Mahkeme'ye başvuruda bulunmuştu.

Yorumlar (0)