ABD bu düelloya kitlendi: Canlı yayında kozlarını paylaşacaklar

Demokrat Parti adayı Joe Biden ve Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump, 5 Kasım'daki başkanlık seçimi öncesi yarın akşam yapılacak ilk açık oturumda karşı karşıya gelecek.

DÜNYA 26.06.2024, 22:55 27.06.2024, 09:21 Buse Önder
ABD bu düelloya kitlendi: Canlı yayında kozlarını paylaşacaklar

CNN'nin Atlanta stüdyolarında gerçekleşecek olan seçim tartışmasında, ABD Başkanı Joe Biden ve eski Başkan Donald Trump karşı karşıya gelecek. Jake Tapper ve Dana Bash'in moderatörlüğünü yapacağı açık oturum, Doğu yakası saatiyle 21.00'de (TSİ 04.00) başlayacak ve 90 dakika sürecek.

Seyircisiz ilk tartışma

1960'dan bu yana ilk kez seyircisiz gerçekleşecek olan tartışmada, "adayların tartışma süresini en üst düzeye çıkarmak" amacıyla yalnızca konuşmacının mikrofonu açık olacak. Biden'ın talebi üzerine alınan bu önlem, Trump'ın araya girmesini engellemeyi amaçlıyor.

Adaylar kürsüde ayakta durarak tartışacak ve yanlarına önceden yazılmış notlar alamayacaklar. Sadece tartışma sırasında not almaları için bir kalem, bir deste kağıt ve bir şişe su verilecek. Tartışmada ekonomi, göçmen sorunu, Ukrayna ve Gazze gibi dış politika konuları ile adayların yaşları, sağlık durumları ve hukuki meseleler ele alınacak.

Yüksek izleyici beklentisi

81 yaşındaki Biden, Maryland'deki Camp David'de danışmanlarıyla tartışmaya hazırlanırken, 78 yaşındaki Trump haftayı seçim kampanyalarında geçirdi. Trump, Biden'ın hazırlık sürecine alaycı bir şekilde yaklaşarak "Biden, dersine çalışmak yerine uyuyordur" şeklinde eleştiride bulundu.

Associated Press-NORC ve PBS News'in anketlerine göre, ABD'li her 10 yetişkinden 6'sı tartışmayı canlı olarak izleyecek. Ankete katılanların yüzde 61'i tartışmayı "son derece" ilgiyle izleyeceğini, yüzde 24'ü ise daha sonra haberlerden ve sosyal medyadan takip edeceğini belirtti.

Yüzde 14 ise tartışmayla ilgilenmediğini ifade etti.

10 Eylül’de gerçekleşecek

Biden ve Trump, kasım seçimleri öncesi ikinci ve son tartışmalarını 10 Eylül'de ABC televizyonunda gerçekleştirecek. Bu tartışmanın mekan bilgisi henüz açıklanmadı.

Başkanlık Tartışmaları Komisyonu (CPD), daha önce iki oturum planlamıştı ancak Biden ve Trump tarafları formatı beğenmeyince, CNN ve ABC'nin önerilerini kabul etti. CNN ve ABC, tartışmaya katılım için ulusal düzeydeki en az 4 ankette seçmenlerin yüzde 15'inin desteğine sahip olma şartı getirdiği için, bağımsız aday Robert F. Kennedy Jr. tartışmada yer almayacak.

Biden ve Trump, en son 22 Ekim 2020'deki başkanlık seçimleri için canlı yayında tartışmışlardı.

Yorumlar (0)