AB İsrail’in niyetini açıkladı: ‘Yavaş yavaş ilhak edecekler’

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail'in Batı Şeria'yı yavaş yavaş ilhak etme niyetinde olduğu konusunda uyarıda bulundu.

DÜNYA 24.06.2024, 23:35 Buse Önder
AB İsrail’in niyetini açıkladı: ‘Yavaş yavaş ilhak edecekler’

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Lüksemburg'da gerçekleştirilen AB Dışişleri Bakanları Toplantısı sonrasında basına önemli açıklamalarda bulundu. Borrell, toplantıda Gazze'deki durumun ele alındığını belirterek, bölgedeki gelişmelerin tüm üye ülkeler için ciddi bir endişe kaynağı olduğunu vurguladı.

Gazze'deki insani durum ve ateşkes ihtiyacı

Josep Borrell, Gazze'deki insani krizin çözümü için ateşkesin gerekli olduğunu ifade etti. "İnsani yardımların Gazze'ye ulaşabilmesi için baskılarımızı sürdürmemiz gerekiyor, ancak bu ateşkes olmadan mümkün olmayacak" diyen Borrell, bölgedeki çatışmaların yayılma riskinin de ciddi bir endişe kaynağı olduğunu belirtti.

Borrell, özellikle ABD ve Fransa'nın, İsrail ile Lübnan arasındaki çatışmayı önlemek için gösterdiği aktif arabuluculuk çabalarını desteklediklerini söyledi.

AB'nin Gazze konusundaki ortak tutumu

Borrell, AB'nin Gazze konusunda ortak bir duruşa sahip olmadığını belirterek, bu duruşu oluşturmak için bakanlara bir belge sunduğunu söyledi. Bu belgenin, AB'nin hem İsrail hem de Filistin ile ilişkilerini tüm boyutlarıyla ele aldığını ve ortak bir tutum inşa etmek için çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Batı Şeria'da ilhak tehlikesi

Savaşın daha ne kadar süreceği konusundaki bir soruya yanıt veren Borrell, Gazze'deki çatışmanın Filistinlilerin hayatta kalma mücadelesine dönüştüğünü belirtti.

"Ne yazık ki bu, Gazze'deki Filistinlilerin hayatta kalıp kalmayacağını test eden bir savaş" diyen Borrell, Batı Şeria'daki duruma da dikkat çekti. Borrell, "Orada uluslararası hukukun bir kez daha sınandığını görüyoruz. Batı Şeria'nın yavaş yavaş ilhak edilmesi konusunda net bir irade var gibi görünüyor. Bu kesinlikle barış getirmeyecek" ifadelerini kullandı.

Bölgedeki çatışmalar ve AB'nin rolü

AB Dış İlişkiler Temsilcisi, bölgedeki çatışmaların yayılma riskine karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Gazze'deki insani duruma yönelik baskıların sürdürülmesinin ve ateşkes sağlanmasının önemine değinen Borrell, bölgedeki barış çabalarının desteklenmesi gerektiğini belirtti.

AB'nin, Gazze ve Batı Şeria'daki duruma yönelik ortak bir tutum geliştirmesi gerektiğini vurgulayan Borrell, bu kapsamda hem İsrail hem de Filistin ile ilişkilerin tüm boyutlarıyla ele alınacağını ve ortak bir duruş oluşturmak için çalışmaların devam edeceğini söyledi.

Yorumlar (0)