AB'de seçim! Yeni Konsey Başkanı belli oldu

Brüksel’de gerçekleştirilen AB Liderler Zirvesi’nin ilk gününde, Avrupa Birliği’nin önümüzdeki beş yıl boyunca yön verecek üst düzey yöneticileri belirlendi.

DÜNYA 28.06.2024, 02:01 28.06.2024, 13:41 Buse Önder
AB'de seçim! Yeni Konsey Başkanı belli oldu

Avrupa Birliği liderleri, önümüzdeki beş yıl boyunca AB'yi yönetecek isimleri belirledi. Eski Portekiz Başbakanı Antonio Costa, AB Konseyi Başkanı olarak seçilirken, Ursula von der Leyen yeniden AB Komisyonu Başkanı olarak aday gösterildi. Estonya Başbakanı Kaja Kallas ise AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilciliği için önerildi.

AB liderleri, mevcut Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’i yeniden aday gösterdi. Alman politikacı, Avrupa Parlamentosu milletvekillerinin çoğunluğunun onayını alması halinde ikinci dönemine başlayacak.

Josep Borrell'in yerine Kaja Kallas

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in yerine ise Estonya Başbakanı Kaja Kallas aday gösterildi. Kallas, adaylığı doğrulayarak, “Avrupa’nın etkili bir küresel ortak olduğundan emin olmak üzere çalışmalıyız” dedi.

Avrupa Konseyi Başkanlığına Antonio Costa

Liderler, Avrupa Konseyi Başkanlığına eski Portekiz Başbakanı Antonio Costa’yı seçti. Mevcut başkan Charles Michel, halefi olarak Costa’nın seçildiğini sosyal medyadan duyurdu. Costa, 1 Aralık itibarıyla görevi devralacak ve 27 üye ülke arasındaki birliği teşvik etmeye odaklanacağını belirtti.

AB ve Ukrayna arasında güvenlik anlaşması

Zirvede ayrıca, Avrupa Birliği ve Ukrayna arasında Brüksel’in Kiev’e askeri yardımlarının devam edeceği taahhüdünü içeren bir güvenlik anlaşması imzalandı. Anlaşmayı, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel imzaladı.

Anlaşmada, AB ve üye ülkelerin şimdiye kadar Ukrayna’ya toplam 108 milyar Euro tutarında yardım sağladığı ve bu desteğin devam edeceği belirtildi.

Yorumlar (0)