3 kere uzatılmıştı: İran’da oy kullanma süresi sona erdi!

İran'da 14'üncü Cumhurbaşkanlığı Seçimleri için ülke genelinde 18 saat süren oy kullanma süreci resmen sona erdi.

DÜNYA 29.06.2024, 00:20 01.07.2024, 09:32 Buse Önder
3 kere uzatılmıştı: İran’da oy kullanma süresi sona erdi!

İran İçişleri Bakanlığı Seçim Merkezi Sözcüsü Muhsin İslami, yerel saatle 08.00'de başlayan ve üç kez uzatılan oy kullanma süresinin 24.00'te sona erdiğini duyurdu. Seçim merkezlerinin kapıları kapatıldı, sadece içeride kalan seçmenlerin oy kullanmalarına izin verildi. Sandıkların açılarak oy sayımına başlanacağı belirtildi.

3 kere uzatıldı

Oy verme süresi başlangıçta 18.00'de sona erecekti ancak yoğun katılım nedeniyle önce 20.00'ye, sonra 22.00'ye ve son olarak 24.00'e kadar uzatıldı. Toplamda 18 saat süren oy verme işlemi, İranlı seçmenlerin yoğun ilgisini gösterdi.

2 aday çekilmişti

Bu seçimde, reformist aday Mesud Pezeşkiyan ve muhafazakar adaylar Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, eski Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Said Celili ve eski İçişleri Bakanı Mustafa Purmuhammedi yarışıyor.

Seçime saatler kala muhafazakar adaylar Tahran Belediye Başkanı Ali Rıza Zakani ve Emir Hüseyin Kadızadehaşimi, muhafazakar kanatta birliği sağlamak amacıyla adaylıktan çekildi.

Kesin sonuçlar yarın açıklanacak

Adayların ilk turda seçilebilmesi için yüzde 50+1 oy almaları gerekiyor. Bu oranın üzerine çıkan aday olmaması halinde en fazla oyu alan iki aday, 5 Temmuz'da yapılacak ikinci turda yarışacak ve ülkenin 9. Cumhurbaşkanı belirlenecek.

Seçim sonuçlarına dair ilk verilerin gece yarısı yayınlanması, kesin sonuçların ise yarın öğleden önce açıklanması bekleniyor.

Yorumlar (0)