TBMM'de tarihi gün! Dijital telif gündemde, Google ilk defa masada

TBMM'de tarihi bir gün yaşanıyor. Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, saat 11.00'de başlayan Dijital Mecralar Komisyonu toplantısına başkanlık etti. Dijital Telif Yasası'nın ele alınacağı toplantıya üst düzey bir heyet ile katılan Google, TBMM'nin her türlü düzenlemesine uyacaklarını bildirdi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 25.06.2024, 16:53 25.06.2024, 17:03 Hakan Öksüz
TBMM'de tarihi gün! Dijital telif gündemde, Google ilk defa masada

Arama motoru Google'da yer alan içeriklerle ilgili hazırlanacak Dijital Telif Yasası, bugün Dijital Mecralar Komisyonu'nda görüşüldü. Google ilk defa komisyona katıldı.

Hüseyin Yayman: "Emek hırsızlığını engellemek için..."

Açılış konuşmasını yapan Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, "Tarihi günlerden birini yaşıyoruz. Google temsilcileri misafirimiz oluyor. Dijital telif konusunu masaya yatıracağız. Uzmanların görüşlerini alarak bir çerçeve çizmeye çalıştık. İlk kez Google'ı bu düzeyde dinleyeceğiz. Emek verilerek üretilen içeriklerin izinsiz kullanılması büyük probleme sebep oluyor. Emek hırsızlığını engellemek için dijital telif meselesi oldukça önemli." dedi.

TikTok'u eleştirdi

Avrupa normlarına uyulmasının önemli olduğunu, haberin telif içermesi gerektiğini kaydeden Yayman, "Dijital telif konusu gelince adını anmayacağım bir mecrada paylaşılan içerikten bahsediyoruz. Bu mecra TikTok. Onları da dinledik ama isimlerinin skandallar ile gündeme gelmesini tercih ediyorlar. 5 yaşındaki erkek kuzeni ile bir kızın anlatamayacağım bir davranışı (çocuğu dudağından öpüyor) bu mecrada paylaşılıyor. Kadının savunması da bir başka skandal." ifadelerini kullandı.

Google temsilcileri: "Düzenlemelere uyacağız"

Google Hükümetle İlişkiler ve Kamu Politikası Birimi Müdürü Duygu Yücesoy, masaya oturmaya hazır olduklarını belirtti. Google Reklamcılık ve Pazarlama Hükümetle İlişkiler Başkanı Tolga Sobacı, Meclis'in her düzenlemesine uyacaklarını belirtti.

Google Telif Hakları Uzmanı: "Her ülkede farklı uygulamalar var"

Google Telif Hakları Uzmanı Adrienn Timar ise, "Her ülkenin çerçevesi farklı. Örneğin Avusturya ile Kanada'da yayıncılarının beklentilerine göre düzenlemeye gidiliyor. Türkiye'deki yayıncıların ihtiyaçlarını ve önceliklerini belirlemek önemli. Dijital telif meselesinde küresel bir düzenleme mevcut ancak her ülkenin uygulamaları farklı." dedi.

Hüseyin Yayman: "Google ile aynı noktada buluştuk"

Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, Google temsilcilerinin konuşmalarının ardından, "Aynı noktada buluştuğumuzu görüyoruz. Google açıkça 'Siz düzenlemeyi yapın, biz uyarız' diyor. Mevzuatı çıkarma konusunda aynı fikirdeyiz demek ki." değerlendirmesini yaptı.

Yorumlar (0)