Jeoloji mühendisi açıkladı: Karadeniz'in ölümü kesin!

Her yıl ısınan hava, Avrupa'dan Karadeniz'e doğru sıcak su kütlesinin akmasına neden oluyor. Karadeniz'in üç katmandan meydana geldiğini hatırlatan Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, ısınan sular nedeniyle orta katmanın zayıfladığını kaydetti. Hidrojen sülfürlü zehirli gaz nedeniyle en alt katmanın canlı yaşamına izin vermediğini vurgulayan Bektaş, Karadeniz'in kesin ölümünün kaçınılmaz olduğunu söyledi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 02.07.2024, 14:25 Hakan Öksüz
Jeoloji mühendisi açıkladı: Karadeniz'in ölümü kesin!

İklim değişikliğinin okyanus ve denizler üzerindeki etkilerini araştıran bilim insanları, özel durumu nedeniyle Karadeniz'i yıllardır inceliyor. Karadeniz'i model alan araştırmacılar, iklim değişikliğinin sonucunda yaşanacak felaket senaryosu üzerinde tartışıyor. En alt katmanının hidrojen sülfürlü zehirli bir gazla dolu olması, bilim insanlarına göre Karadeniz'in ölüme mahkum olması anlamına geliyor.

"Karadeniz her yıl daha çok ısınıyor"

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Karadeniz'in ömrünün yıllar geçtikçe kısalması hakkında açıklamalarda bulundu. Karadeniz'de 2005 ila 2019 yılları arasında yapılan sıcaklık ölçümlerini örnek gösteren Bektaş, "Her yılın şubat ayı, bir önceki yıldan daha sıcak. Sürekli artan sıcaklıklar, Karadeniz'in ölümünü yakınlaştırıyor." ifadelerini kullandı.

"Doğu Karadeniz'de temmuz ve ağustos aylarında şiddetli yağışlar artacak"

Batı Karadeniz ile kıyaslayınca Doğu Karadeniz'in daha fazla ısınmasının sonucu olarak temmuz ve ağustos aylarında şiddetli yağışların yaşanacağını belirten Bektaş, "Doğu Karadeniz'de ısınan suyun buharlaşması, bahsettiğimiz bu iki ayda bölgeye daha çok yağış bırakacak. Bu da ani yağışları, selleri ve heyelanları beraberinde getirecek. İklim değişikliği artık bir fantaziden daha fazlası, insanların yaşamını etkileyen bir gerçek." değerlendirmelerini yaptı.

"Karadeniz'in orta katmanı zayıflıyor"

Kuzey Avrupa'dan gelen sıcak sular nedeniyle Karadeniz'in orta katmanının zayıfladığını belirten Prof. Dr. Bektaş, "Kışları sıcak oldukça Kuzey Avrupa'dan gelen sular da o nispette sıcak oluyor. Karadeniz'e soğuk su akışının olması lazım. Aksi halde denizin orta katmanı zayıflıyor." diyerek büyük tehlikeden bahsetti. 

Karadeniz üç katmanı: En altı ölümcül!

Karadeniz'in nasıl bir yapıya sahip olduğunu açıklayan Prof. Dr. Osman Bektaş, "Karadeniz üç katmandan meydana geliyor. En üsttek oksijenli katmanın su seviyesi 50 ila 90 metre arasında. Sonra bir ara katman bir de en derindeki katman var. Risk unsuru olan, işte bu en derindeki katman. Çünkü hidrojen sülfürlü zehirli bir gazla dolu. Orada canlı yaşamıyor. Karadeniz'deki canlıları ara katman koruyor. Bu ara katman zayıfladıkça ve inceldikçe alt katman yukarı çıkıyor. Suların ısınması, arama katmanın incelmesine yol açıyor." dedi.

"Karadeniz'de oksijenli alan her geçen yıl azalıyor"

Şubat 2024'ün şimdiye kadar kayıtlara geçen en sıcak şubat ayı olduğunu söyleyen Bektaş, "Bahsettiğimiz gibi bu durum, sıcak suların Karadeniz'e akmaya devam etmesi anlamına geliyor. Karadeniz'in dibindeki zehirli lezyon, ara katmanın incelmesi nedeniyle yukarı doğru çıkıyor. Yüzeyde yaşayan canlılar için bunun tek bir anlamı var; felaket! Karadeniz'in ölümü derken ekolojik dengenin yerle bir olmasından bahsediyoruz. Karadeniz'de oksijenli alan her geçen yıl azalıyor. Orta katmanın zayıflaması ve zehirli gazların üst katmana yayılması. İşte Karadeniz'in ölümü bu demek." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)